Afstudeerscriptie: ‘van A naar Duurzaam’

De afgelopen vijf maanden heeft Indy van den Eertwegh, studente aan de Academy of Creative Industries een afstudeeronderzoek gedaan voor Trendsportal. Het doel: een lifestyle concept ontwikkelen waarmee duurzame mobiliteit van forenzen wordt gestimuleerd. Bij haar onderzoek heeft ze gekeken naar welke (mentaliteits-)doelgroep binnen de forenzen het best aanspreekbaar is hiervoor en welke ‘pain and gain’ zij ervaren. Op basis van deze resultaten heeft ze vervolgens het concept ‘van A naar Duurzaam’ ontwikkeld.

Focus op de groene forenzen
Uit haar onderzoek zijn de avontuurlijke groene forenzen als doelgroep naar voren gekomen als focusgroep. “Zij geven aan het meest open te staan voor alternatieve vervoersmiddelen en zij ervaren nu een discrepantie tussen een afwisselende gezonde en prettige reiservaring en de vrijheid van een auto. Hoewel de auto vrijheid en flexibiliteit biedt, zorgt deze echter ook voor een gehaast gevoel waardoor zij minder genieten”, geeft Indy aan.

Van A naar Duurzaam
Vervolgens heeft Indy een concept ontwikkeld wat kan aansluiten bij deze doelgroep, namelijk ‘van A naar Duurzaam’. Ze legt het als volgt uit: “ ‘Van A naar Duurzaam’ maakt alternatieve duurzame routes inzichtelijk middels een app. De routes die door ‘Van A naar Duurzaam’ aangeboden worden zijn weg van de snelweg of rijksweg en lopen via natuur- en buitengebieden, maar kosten nauwelijks meer reistijd. Al fietsend, lopend of rijdend wordt de forens begeleid middels een navigatiesysteem. Daarnaast krijgt hij via een podcast (audio), die ingesproken wordt door lokale ondernemers en bedrijven, informatie over lokale projecten/initiatieven, evenementen, etc. Tevens wordt de forens geïnformeerd over zijn besparing op CO2-uitstoot en eventuele calorieverbranding.”

Het doel van ‘Van A naar Duurzaam’ is om mensen op een plezierige manier te activeren en zo toe te werken naar een toekomst met minder CO2-uitstoot waarbij verschillende partijen betrokken zijn en gezamenlijke waarde creëren.

Als Trendsportal zijn wij zeer verheugd met dit onderzoek en concept. Graag kijken we hoe we (onderdelen) hiervan kunnen gaan gebruiken in onze projecten. Lees de samenvatting van haar scriptie hier.