Language

‘Borderless Mobility’ winnaar mobiliteit challenge

Afgelopen weekend zijn tijdens Hackathon – Mobility as a service – op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen zo’n 85 experts, young professionals en studenten aan de slag gegaan met vier challenges op het gebied van mobiliteit. Ook Trendsportal had een mooie uitdaging.

Challenge Trendsportal
Deze had alles te maken met het beeld van de Limburgse infrastructuur in 2040. Hoe ziet deze er tegen die tijd uit? De diversiteit aan voertuigen groeit maar door. Van fietsen tot drones. Moeten voor al deze voertuigen gescheiden oplossingen komen, of dienen deze juist samen te worden gevoegd? Aan de deelnemers de taak om met een oplossing te komen.

Zevenkoppige jury
Naast de challenge van Trensportal hadden ook de Provincie Limburg, het CBS en Q-Park challenges in petto. De deelnemers werden verdeeld in negen teams en kregen 48 uur de tijd een uitdaging aan te gaan. Op zondagmiddag presenteerden zij de resultaten aan de zevenkoppige jury. Wethouder Ike Busser, voorzitter van het Regionaal Mobiliteitsoverleg Noord-Limburg en bestuurlijk trekker van Trendsportal, was een van de juryleden.

Top 3 oplossingen
De jury was unaniem in hun oordeel. De winnaar: team BoMo, ‘Borderless Mobility’. Het team bedacht een carpooldienst waarmee mensen die reizen tussen twee landen op basis van big data aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Team Turtle eindigde op de tweede plek met een nieuw idee voor carsharing, genaamd ‘Travel Mate’. Deze toepassing koppelt reizigers aan elkaar op basis van data en interesses, net als nu op social media gebeurt. De derde plek ging naar team Arcus met een uitgewerkt idee voor Truck platooning. Dit moet zorgen voor meer ruimte op de weg en dus een betere doorstroming van het verkeer.

De vele ideeën leveren Trendsportal veel inspiratie. Ook voor lopende projecten. Wie weet dus wat de toekomst ons nog zal brengen.