Foto 2 Opening Wanssum
AanZET-subsidieregeling 2024: reageren kan tot en met 25 september
31-08-2023

In 2024 komt er weer een AanZET-subsidie voor de aanschaf van emissieloze vrachtwagens. Op 28 augustus maakte het ministerie van I&W bekend hoe de subsidieregeling er uit gaat zien. Je kunt tot en met 25 september reageren op deze internetconsultatie.

AanZET-subsidie voor de aanschaf van emissieloze vrachtwagens

Met de regeling AanZET kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een e-truck. Deze regeling is door I&W in het leven geroepen om ondernemers tegemoet te komen in de fors hogere aanschafprijs van elektrische vrachtauto’s ten opzichte van exemplaren op brandstof.

Grotere kans op toewijzing
Voor 2024 zet I&W erop in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling. Daarom kan een bedrijf nog maximaal voor één elektrische vrachtauto subsidie aanvragen per dag. Elke dag wordt beoordeeld of er nog subsidiebudget overblijft voor de volgende dag.

Mogelijk meer budget
”Er is in 2023 voor ruim 120 miljoen euro aan subsidieaanvragen ingediend”, zegt staatssecretaris Heijnen van I&W in haar kamerbrief. “Dit zijn veel meer aanvragen dan er budget beschikbaar was. Daarom kijk ik of extra budget kan worden vrijgemaakt om meer aanvragen te kunnen honoreren.”

Minder subsidie per vrachtwagen
Verder worden de subsidiebedragen naar beneden aangepast. Dat is noodzakelijk vanwege de staatssteunregels die in Brussel zijn gewijzigd en die gelden voor alle lidstaten van de EU. Het subsidieverschil tussen kleinere en grotere bedrijven blijft bestaan. De maximale subsidie zal in 2024 variëren van 6.100 euro voor een lichte bakwagen voor een groot bedrijf tot 98.800 voor een zware bakwagen of trekker voor een klein bedrijf. Voor de leasemarkt komt er ook een mogelijkheid voor sale en leaseback waardoor de subsidieaanvragen via de transportbedrijven kunnen worden afgewikkeld.

Reageren tot 25 september
De conceptregeling AanZET voor 2024 kun je inzien en desgewenst van commentaar voorzien tot en met 25 september 2023. De definitieve versie van de AanZET-regeling wordt naar verwachting in november gepubliceerd en zal volgend jaar van 30 januari tot 29 maart beschikbaar zijn.

Bekijk hier de conceptregeling AanZET

Op naar een elektrisch wagenpark, zo doe je dat
Overweeg je de stap te maken naar een elektrische vrachtwagen? Dit heeft diverse voordelen. Tegelijkertijd heeft het ook gevolgen voor jouw bedrijf. Hoe ga je dit regelen? Wat kost dit? Hoe ga je zo’n elektrisch wagenpark opladen? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee: In 5 stappen naar een elektrische vrachtwagen.

Gratis advies op maat
Word je liever op maat geadviseerd of de overstap naar een elektrisch wagenpark slim is voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, geheel gratis:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!