Aftrap Corridoraanpak Noord-Limburg in Venlo
28-09-2022

Aftrap Corridoraanpak in Venlo

Vrijdag 1 juli was de feestelijke aftrap van het project Corridoraanpak Noord-Limburg. Deze vond plaats bij CTV Venlo. Zes logistieke bedrijven gaan aan de slag met het testen van Connected Transport Corridor (CTC)-informatiediensten om prioriteit te krijgen op de kruising Venrayseweg/Groot Bollerweg in Venlo. 

Prioriteit voor vrachtverkeer

Met speciale apps kunnen de logistieke bedrijven actuele verkeersinformatie inzien en prioriteit krijgen bij het passeren van deze kruising.

De Corridoraanpak in Noord-Limburg heeft als doelstelling de logistieke verkeersstromen op het stedelijke wegennet in Noord-Limburg efficiënter te organiseren. Dit door vrachtverkeer te voorzien van actuele verkeersinformatie en, wanneer het kan, prioriteit te verlenen bij het passeren van kruispunten. Dit verbetert de doorstroming op drukke wegen. Daarnaast vermindert het brandstofverbruik aanzienlijk, doordat vrachtwagens minder hoeven te remmen en optrekken. Daardoor neemt de CO2-uitstoot flink af en het levert een kostenbesparing op voor de logistieke bedrijven.

Connected Transport Corridors

Met de Corridoraanpak maken we de verbinding tussen de Connected Transport Corridors op het hoofdwegennet en het stedelijke wegennet. Deze test is een eerste stap in de uitrol van het project in Venlo, waarbij de verkeerslichten op de Venrayseweg, Grootbollerweg en Eindhovense weg worden omgebouwd naar slimme verkeerslichten (iVRI’s).

In het landelijke Connected Transport Corridors-programma werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met wegbeheerders van steden en provincies, regionale hubs, verladers en vervoerders aan oplossingen om de bereikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van de logistieke sector te verbeteren. Binnen het samenwerkingsverband van de Connected Transport Corridors worden slimme mobiliteitstoepassingen landelijk in gebruik genomen. Van de CTC-informatiediensten vormt data de basis.

Ervaring opdoen

Het doel van de test is dat logistieke bedrijven ervaring kunnen opdoen met de CTC-diensten en het krijgen van prioriteit, en wegbeheerders inzicht te geven in de verkeerskundige impact van het prioriteren van vrachtverkeer. De testperiode loopt van juli 2022 tot de oplevering van de iVRI’s in het tweede kwartaal van 2023. Het is de bedoeling om op termijn zoveel mogelijk logistieke bedrijven in Noord-Limburg te betrekken en aan te sluiten op de CTC-technologie, zodat zij hiervan gebruik kunnen maken. 

Deelnemende bedrijven

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!