Cabooter werkt met elektrische reachstacker – als eerste in Europa
21-02-2023

Vanuit Cabooter Railcargo Venlo vertrekken dagelijks gemiddeld 10 goederentreinen met diverse nationale en Europese bestemmingen. Het laden en lossen van deze treinen gebeurt sinds eind 2022 ook met een elektrische reachstacker. Rodney Ferris, Manager Operations: “Ik zie alleen maar voordelen.”

Cabooter Railcargo Venlo

Cabooter is gespecialiseerd in transport, overslag en opslag van containers, trailers, bulk en stukgoed. Het bedrijf is onder andere gevestigd in Venlo; Cabooter Railcargo Venlo is de grootste inland railterminal van Europa. Dagelijks vertrekken er gemiddeld 10 goederentreinen naar diverse bestemmingen, zoals de havens van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam, maar ook Midden-, Oost- en Zuid-Europa. Voor het laden en lossen van vrachtwagentrailers en treinen zet het bedrijf 9 reachstackers in. Eén daarvan is elektrisch, zo vertelt Rodney Ferris, Manager Operations bij Cabooter. “We zijn het eerste bedrijf in Europa met een elektrische reachstacker en zijn daar ontzettend trots op.”

Meteen full power
De elektrische reachstacker wordt sinds eind 2022 ingezet en de ervaringen zijn enorm positief, zo vertelt Rodney. “Hij is heel stil en dat vinden de chauffeurs prettig werken. De besturing van het voertuig werkt hetzelfde als bij de diesel-reachstacker. Met dat verschil dat de elektrische variant meteen full power is als je het gaspedaal indrukt. Het laden en lossen van een trein gebeurt bij de diesel- en de elektrische variant net zo snel: in 3 uur. Voordeel van de elektrische reachstacker is dat hij natuurlijk veel CO2-uitstoot bespaart. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.”

In 90 minuten snelladen
Cabooter laadt en lost 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoeveel uur wordt de elektrische reachstacker gebruikt en hoe werkt het laden van de batterij? Rodney: “We zetten de elektrische reachstacker in van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Tussentijds gaat het voertuig één keer aan de snellader die we hier op ons terrein hebben. In 90 minuten is de accu voor 90% opgeladen. Daar kunnen we vervolgens dus ongeveer 7 uur mee rijden. In de nacht laadt hij weer op voor de volgende dag.” Als de 8 diesel-reachstackers aan het einde van hun levensduur vervangen moeten worden, zal dit vrijwel zeker gebeuren met elektrische reachstackers.

Zo duurzaam mogelijk
Duurzaamheid heeft een grote prioriteit bij Cabooter. Het is natuurlijk de bestaansreden van het bedrijf: Cabooter wil zo veel mogelijk lading van de weg afhalen en via het spoor vervoeren. Eén trein vervangt 56 vrachtwagens, waardoor het wegverkeer in de regio Noord-Limburg wordt ontlast. En hiermee reduceert ook de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. Ook Cabooter zelf wil zo duurzaam mogelijk opereren. Daarom heeft het bedrijf bijvoorbeeld elektrische bedrijfswagens. Daarnaast heeft Rodney nu al een maand of acht contact met Michel Oldenburg, logistiek makelaar van Trendsportal. “Michel heeft bijvoorbeeld onderzocht of er een subsidie was voor de aanschaf van de elektrische reachstacker. Daarnaast informeert hij me over de mogelijkheden van elektrische vrachtwagens. Bovendien doen we mee met de pilot Connected Transport Corridor (CTC)-informatiediensten van Trendsportal en SmartwayZ.NL. Daarbij krijgen onze chauffeurs prioriteit op de kruising Venrayseweg/Groot Bollerweg in Venlo. Met als reden dat vrachtverkeer dat kan doorrijden minder CO2 uitstoot omdat het niet hoeft af te remmen en op te trekken.”

Gratis advies over elektrificering of subsidies
Denkt ook jouw bedrijf na over elektrificatie van het wagenpark of van machines? Onze logistiek makelaar Michel Oldenburg en zijn collega Mark Luikens adviseren jouw bedrijf graag. Wij kunnen je bijvoorbeeld informeren over de benodigde laadinfra. En over de subsidie AanZET voor elektrische vrachtwagens en de subsidie voor emissieloos bouwmaterieel die je binnenkort kunt aanvragen. 

Wellicht is het interessant om een deel van je wegvervoer te vervangen door vervoer per spoor of via de binnenvaart – eventueel met subsidie. Ook daarover adviseren we jouw bedrijf graag. Neem contact met ons op voor gratis advies op maat:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!