Kaartje met locatie zero emissiezone Venlo(1)
Centrum Venlo krijgt zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s vanaf 2027
28-02-2024

Het centrum van Venlo krijgt een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s per 1 januari 2027. Veel bestel- en vrachtauto’s hebben vanaf dan alleen toegang tot deze zone als ze uitstootvrij zijn. Dit heeft het Venlose college van B&W op 20 februari 2024 besloten.

Welke voertuigen moeten vanaf wanneer uitstootvrij zijn?

Bestelauto’s

 • Bestelauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, hebben vanaf 1 januari 2027 alleen toegang tot de zone als ze uitstootvrij zijn. Bijvoorbeeld als ze elektrisch rijden of op waterstof rijden.
 • Bestelauto’s met emissieklasse 5 of lager zijn vanaf 1 januari 2027 niet meer toegestaan.
 • Bestelauto’s met emissieklasse 6 hebben nog toegang tot 1 januari 2028.
 • Vanaf 1 januari 2028 moeten álle bestelauto’s in Venlo-centrum emissievrij zijn.

Vrachtauto's

 • Vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, hebben vanaf 1 januari 2027 alleen toegang tot de zone als ze uitstootvrij zijn. Bijvoorbeeld als ze elektrisch rijden of op waterstof rijden.
 • Bakwagens met emissieklasse 6 die tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, hebben toegang tot 1 januari 2030.
 • Opleggertrekkers met emissieklasse 6 die tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, hebben toegang tot 1 januari 2030.
 • Vanaf 1 januari 2030 moeten álle vrachtauto’s in Venlo-centrum emissievrij zijn.

Vrijstellingen en ontheffingen

Voor een aantal voertuigsoorten zijn er vrijstellingen. Daarnaast zijn er diverse ontheffingen, zoals dagontheffingen, ontheffingen voor particulieren en bij een dreigend faillissement door aanschaf van een elektrische bestelauto of vrachtauto. Bekijk alle vrijstellingen en ontheffingen.

Alternatieven voor ondernemers

Bedrijven kunnen op verschillende manieren zaken blijven doen in de zero-emissiezone:

 • Door zelf een elektrische bestel- of vrachtauto aan te schaffen.
 • Door fietskoeriers of andere duurzame koeriers in te schakelen.
 • Door een goederenhub in te schakelen: deze vervoert je goederen emissievrij voor de first of last mile (dus ín de zero-emissiezone).

Niet alleen Venlo

Venlo is niet de enige gemeente die een zero-emissiezone krijgt; vanaf 2025 krijgen zo’n 30 Nederlandse gemeenten een zero-emissiezone. Dit komt voort uit afspraken die zijn gemaakt in het landelijke Klimaatakkoord. Ook in bijvoorbeeld Maastricht, Eindhoven en Nijmegen komt er een zero-emissiezone; daar vanaf 1 januari 2025.

Minder CO2, minder geluidsoverlast

Het idee van zero-emissiezones is ontstaan bij gesprekken tussen overheden en bedrijfsleven over het Klimaatakkoord. Ook gemeente Venlo en ondernemers in Venlo zien zo’n zone als kans om het goederenvervoer schoner te maken en waar mogelijk te verminderen. Dagelijks rijden er namelijk bijna 500 bestelauto’s en meer dan 120 vrachtauto’s door het stadscentrum van Venlo. De invoering van een zero-emissiezone leidt tot minder schadelijke uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof, minder geluidsoverlast, betere bereikbaarheid en grotere verkeersveiligheid.

Meer informatie en gratis advies

Wil je weten tot wanneer jouw bestel- of vrachtauto toegestaan is in de zero-emissiezone? Doe de kentekencheck op www.opwegnaarzes.nl. Kijk op www.venlo.nl/ondernemen voor meer informatie over de toekomstige zero-emissiezone, bijvoorbeeld de precieze locatie. Heb je vragen, e-mail dan naar ZE-zone@venlo.nl. Wil je graag gratis advies over hoe jouw organisatie zich voorbereidt op de zero-emissiezones? Neem contact op met de logistiek adviseur van gemeente Venlo: Mark Luikens, 06-51165781, m.luikens@venlo.nl. Mark weet bijvoorbeeld welke subsidies er zijn en hoe je het opladen regelt als je voor een elektrisch wagenpark kiest. Mark is ook logistiek makelaar van Trendsportal en heeft dus al veel ervaring met duurzame, slimme logistiek.

Kentekencheck

Meer informatie

Kaartje met locatie zero emissiezone Venlo(1)

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!