CO₂ en geld besparen met zonnepanelen op je vrachtwagen
06-03-2023

Met zonnepanelen op je vrachtwagen geld en CO₂ besparen? Het kan, met de SolarOnTop-technologie van het Limburgse bedrijf IM Efficiency. Het Limburgse distributiecentrum van Action rijdt met deze panelen en verdient binnen 3 jaar tijd de aanschafprijs van de panelen terug, zo is de verwachting.

Zonnepanelen

Action wil verduurzamen en dus nam het in februari 2023 twee elektrische trucks in gebruik. Daarnaast liet het bedrijf op drie trailers van dieseltrucks zonnepanelen van SolarOnTop leggen. De zonne-energie wordt gebruikt door systemen in de trailer en de hulpsystemen van de vrachtwagen. Julia Grotenrath van IM Efficiency licht toe: “Denk aan het openen en sluiten van de laadklep, de airco en multimedia als het navigatiesysteem. Omdat de zonnepanelen voor de energie zorgen, hoeft de dynamo dat niet te doen. En dat scheelt brandstofverbruik en dus CO₂-uitstoot en geld. IM Efficiency verwacht dat Action meer dan 1.200 liter brandstof per jaar per trailer bespaart en de koolstofuitstoot verlaagt met 4 ton CO₂ per jaar per oplegger. Dit betekent dat de zonnepanelen binnen drie jaar zijn terugverdiend.”

Ook energie opslaan
Het zonne-energiesysteem kan bovendien energie opslaan in een extra batterij in de trailer. Daardoor hoeven chauffeurs de motor niet langer stationair te laten draaien bij stilstand (bijvoorbeeld voor de airco tijdens een warme dag), omdat de opgeslagen energie gebruikt wordt. Julia: “Zo wordt er minder een beroep gedaan op de accu waardoor deze langer meegaat. En dat scheelt weer onderhoudskosten van de accu.”

Naast Action rijden ook bedrijven als Kuehne+Nagel en Hitachi Vantara met het zonne-energiesysteem SolarOnTop van het bedrijf IM Efficiency. Ook elektrische vrachtwagens kunnen van de technologie gebruikmaken, wat bovenop de eerder genoemde voordelen zorgt voor een grotere actieradius.

Gratis advies op maat door Trendsportal
Wil je meer weten over de technologie van zonnepanelen op een diesel- of elektrische vrachtwagen? Of overweeg je net als Action om over te stappen op elektrisch vervoer en wil je weten of dit voor jouw bedrijf een haalbare businesscase is? De logistiek makelaars van Trendsportal adviseren je graag, bijvoorbeeld met:

  • maken TCO-berekening voor elektrische bestel- of vrachtwagens
  • advies over subsidies en fiscale voordelen
  • hulp met het voertuigvervangingsplan
  • advies over elektrisch laden

Ons advies is gratis en op maat. Neem contact met ons op:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!