MVB20230710 033 WEB
CTV werkt op allerlei manieren aan CO₂-besparing
25-02-2024

Vervoer per trein of schip bespaart flink wat CO₂ in vergelijking met vrachtwagentransport. Maar hoeveel? Dat laat CTV Intermodal Containertransport Venlo zijn klanten zien sinds 1 januari 2024. Daarnaast werkt het Venlose transportbedrijf op nog meer manieren aan CO₂-besparing. Bijvoorbeeld met intruck-software die communiceert met slimme verkeerslichten.

CTV is specialist in intermodaal containertransport per truck, trein en binnenvaart. Jaarlijks vervoert het bedrijf ruim 100.000 zeecontainers in opdracht van honderden klanten. Als nieuwe service aan deze klanten heeft CTV vorig jaar een nieuwe registratiemodule ontwikkeld, samen met een ICT-bedrijf. Sinds 1 januari krijgen CTV-klanten dankzij deze module meteen te zien wat de CO₂-besparing is voor een bepaalde lading met intermodaal transport ten opzichte van volledig wegtransport. CTV-directeur Loek Berden: “Dankzij onze registratiemodule weten we dat we de afgelopen maand 32 procent CO₂ hebben bespaard vanwege klanten die kozen voor intermodaal vervoer. En dat is ook ons doel: het overgrote deel van het transport uitvoeren per trein en schip. Liefst voeren we enkel de laatste kilometers tot aan de bestemming per truck uit.”

CSRD-richtlijn verplicht CO₂-rapportage

De nieuwe registratiemodule is niet alleen informatief, maar voor sommige opdrachtgevers van CTV binnenkort ook noodzaak. Dit vanwege de Europese CSRD-richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Deze bedrijven kunnen de CO₂-uitstoot van elk transport door CTV rapporteren. De registratiemodule hoort bij een transportmanagementsysteem dat het bedrijf nu zo’n drie jaar gebruikt. Dat systeem heeft nog meer voordelen, zoals 60% minder telefoontjes, 69% minder printerverbruik en 46% minder handmatige orderinvoer. En dat zorgt weer voor meer tijd bij het personeel, minder kosten en minder foutgevoeligheid.

Slimme verkeerslichten

Duurzaamheid is al jaren een speerpunt van CTV. Zo was het bedrijf al in 2013 betrokken bij de ontwikkeling van de eerste LNG-truck in de regio, met hulp van de provincie Limburg. Ook was CTV in 2020 betrokken bij de inzet van de eerste elektrische truck. Bovendien werkt het bedrijf mee aan een project van Trendsportal voor slimme verkeerslichten rond het Venlose logistieke bedrijvenpark Greenport. Omdat deze slimme verkeerslichten communiceren met intruck-software hoeven chauffeurs minder te remmen en op te trekken bij de verkeerslichten. “Dat levert brandstofbesparing, dus minder CO₂-uitstoot, en ook tijd op”, zegt Loek. Inmiddels is één verkeerslicht aangepast, de rest volgt later dit jaar.

CO₂-emissies meten en reduceren

Daarnaast doet CTV mee aan het project CARBON-les. Dit project is er voor (Noord-)Limburgse mkb-bedrijven in de logistieke sector die hun CO₂-emissies willen meten en reduceren. “We maken een grondige analyse van de CO2-uitstoot per proces, waarbij we tevens verbetermogelijkheden identificeren”, vertelt CARBON-les projectleider Fred Nooijen. Naast CTV doen ook TransMission Weert en Rhenus Road BV mee. CARBON-les is een initiatief van Fieldlabs Noord-Limburg (Fieldlab Technological Innovation & Smart Logistics), in samenwerking met Fontys Hogeschool en Universiteit Maastricht.

Advies door Trendsportal

CTV laat zich graag en geregeld adviseren door logistiek makelaar Michel Oldenburg van Trendsportal. Zo heeft Michel het bedrijf geïnformeerd over de modal shift subsidie, wat er allemaal komt kijken bij de CSRD-rapportage, digitalisering, connected transport en laadinfra.

Ook gratis advies?

Ben je benieuwd of vervoer per trein of schip jouw bedrijf een interessante businesscase oplevert? Onze logistiek makelaar Michel Oldenburg en zijn collega Mark Luikens adviseren ook jouw bedrijf graag hierover. Zij weten bovendien alles over de elektrificatie van je wagenpark, subsidies voor duurzame logistiek en over het slim plannen van je ritten. Neem contact op voor gratis advies op maat:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!