Thumbnail Go Cargo en digitalisering headerbeeld
De voordelen van digitalisering volgens Go-Cargo uit Venlo
30-11-2023

Expeditiebedrijf Go-Cargo uit Venlo ging over van een spreadsheet in Excel naar een volledig geautomatiseerde planning, customer service en facturatie. Dat leverde efficiëntere, accuratere, productievere, winstgevender en duurzamere werkprocessen op.

Co-Cargo

De digitaliseringsreis van Go-Cargo begon in 2016. Astrid van den Hombergh: “Terugdringing van onze footprint was een van onze belangrijkste motivaties om met digitaliseren te starten. We keken kritisch naar onze processen en toen viel eigenlijk meteen op hoe zinloos veel we moesten uitprinten. Dat bracht ons op het idee dat het anders kon en moest.”

Geautomatiseerde planning

En dus ging Go-Cargo over van een spreadsheet in Excel naar een volledig geautomatiseerde planning, customer service en facturatie. Voorheen voegde het bedrijf alles handmatig in en was de kans op invoerfouten groter. Astrid: “Nu hoeven we gegevens maar één keer in te voeren, namelijk aan de voorkant van een order. Dat bespaart veel typefouten en andere onjuistheden, en tijd. Het is dus zowel accurater als efficiënter. Bovendien namen we zo een stuk werkdruk bij onze medewerkers weg en ook dat vinden we belangrijk.”

Tijd terugverdiend

Ja, zo’n digitaliseringsreis kost tijd. “Je start met nadenken over je processen – wat doe je en hoe doe je het – en wensen, en hoe dat digitaal te vertalen. Dat kost veel tijd. Maar áls ICT-toepassingen werken, verdien je die in tienvoud terug.” Astrid en haar collega Mark Bakker ervaren hun digitaliseringsreis als heel positief. Mark: “Je leert de ICT-systemen steeds beter kennen en gaat zien hoe enorm veel mogelijkheden er zijn. Dat brengt ons ook weer op nieuwe ideeën en dat geeft energie.”

Nieuwe ideeën

Echte valkuilen zijn ze niet tegengekomen in het automatiseringstraject. Mark: “Je begint ergens en bepaalt dan stapsgewijs heel zorgvuldig hoe je verder gaat. Het mooie is dat je ontdekt dat TALIS, waarmee we werken, ontzettend veel mogelijkheden biedt. Daardoor kom je op nieuwe ideeën.” Een voorbeeld van zo’n idee is een app of platform, wat via TALIS kan. Mark: “Ik wil dat klanten via een app op elk moment van de dag alles over hun zending kunnen zien. Dus kenteken, laadtijd, locatie van de wagen, aankomst- en lostijd. Dat geeft de klant rust, en het bespaart veel tussentijdse communicatie over vragen waarover de klant nu in de app geïnformeerd wordt. Dat toont ook maar weer hoeveel er mogelijk blijkt wanneer je software beter leert kennen.”

Bron en compleet artikel: HUB, ledenblad van TLN.

Ook digitaliseren? Laat je gratis adviseren

Of je nu met één of meerdere bestelwagens rijdt of met vrachtwagens, ook jouw bedrijf kan de voordelen van digitalisering ervaren. Logistiek Digitaal biedt ondersteuning bij het stap voor stap digitaliseren van jouw bedrijf. Dit aanbod geldt voor alle mkb-bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Lees meer over Logistiek Digitaal.

Gratis advies van logistiek makelaars

Hoe meer digitaal je werkt, hoe eenvoudiger het is om je proces te verbeteren. Bijvoorbeeld door een betere rittenplanning te maken en door je bestel- of vrachtwagens voller te laden. De logistiek makelaars van Trendsportal weten hoe je dat dat aanpakt. Ons advies is gratis en onafhankelijk, neem contact met ons op:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!