Trendsportal is voortvarend aan de slag gegaan met het project: ‘Mobiliteitsaanpak voor werkgevers’. Met vernieuwende en praktische oplossingen helpen wij bedrijven en organisaties met hun mobiliteit. Zo maken we Noord-Limburg beter bereikbaar én beter leefbaar. Binnen dit project bieden we werkgevers in Noord-Limburg onder andere een gratis mobiliteitsscan aan. Daarmee wordt in één oogopslag duidelijk hoe een organisatie ervoor staat als het gaat om duurzame mobiliteit. De uitkomsten van de scan maken inzichtelijk waar kansen liggen en wat eventuele veranderingen op kunnen leveren. Mobiliteitsmakelaar Wouter de Valk legt uit hoe het een en ander in zijn werk gaat.
“Met de scan kunnen we werkgevers inzicht geven in wat het duurzame mobiliteitspotentieel is van hun organisatie. En meteen ook wat het hun en de medewerkers oplevert als bijvoorbeeld meer werknemers met de (elektrische) fiets naar het werk komen, meer thuiswerken of voor het openbaar vervoer kiezen. Het is echt de moeite van het uitzoeken waard,” vertelt Wouter. “Zo levert de keuze voor de (elektrische) fiets veel voordelen op. Het is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers (bekijk hier het rapport). Als meer mensen kiezen voor een duurzamere optie om naar het werk te komen dan betekent dat minder auto’s op de weg; en dat is weer beter voor de doorstroming en bereikbaarheid en beter voor het milieu. Bovendien heb je dan als bedrijf minder parkeerplaatsen nodig. Ook dat is voor veel bedrijven een groot voordeel. ” Bekijk hier het filmpje voor een demo van de tool:
Wat moet je doen?
Op de vraag wat een bedrijf moet doen om erachter te komen wat het duurzame mobiliteitspotentieel is van hun organisatie antwoordt Wouter het volgende: “In eerste instantie is het is een kwestie van data aanleveren: Waar komen de werknemers vandaan? Hoeveel dagen werken ze? Hoe komen ze nu naar het werk? Dit kan worden ingevuld op een excel sheet dat we op verzoek toe kunnen sturen (of download het formulier hier). Stuur de ingevulde data naar dit emailadres. Wij voeren de door jou aangeleverde data in, in de mobiliteitsscan. De resultaten van de scan bespreken we in een gesprek. We draaien samen aan de knoppen en zo maken we direct inzichtelijk waar de te behalen winst ligt voor jouw organisatie. Onze mobiliteitsmakelaars kunnen advies en begeleiding bieden bij het doorvoeren van veranderingen. Zo hebben we bijvoorbeeld een fietsstimuleringscampagne voor bedrijven klaarliggen, maar ook een handleiding hoe je thuiswerken op een slimme manier integreert in je bedrijfsvoering.”
Meten is weten
Tijdens zo’n gesprek komen soms hele specifieke problemen bovendrijven vertelt Wouter. "Een voorbeeld: Een werkgever heeft het vermoeden dat werknemers de fiets massaal laten staan omdat ze die ene gevaarlijke oversteekplaats willen mijden. Met de mobiliteitsscan en een aanvullende medewerkers enquête is het mogelijk dit vermoeden met data aantoonbaar te maken. De uitkomsten van de scan kunnen dan helpen om de desbetreffende gemeente te overtuigen van het belang wat aan die kruising te gaan doen. Ook hier kan de mobiliteitsmakelaar van Trendsportal betrokken bedrijven op weg helpen.”
Beproefd concept
De tool is een beproefd concept. In andere regio’s in Nederland is de mobiliteitsscan al volop in gebruik. Ook in Noord-Limburg zijn de eerste mobiliteitsscans al uitgevoerd. Wouter: “Zo hebben we onlangs een volledig bedrijventerrein door de scan gehaald en ook gemeente Venray heeft de scan al laten doen. Uit deze scan bleek dat er sprake is van een enorm fietspotentieel bij de gemeente Venray. De gemeente heeft besloten hier direct werk van te maken en aan de slag te gaan met een fietsbeleid in regelingen en voorzieningen.”
Tom Jacobs
Programmamanager
+31 (0)6 55 23 98 86
tom.jacobs@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!