Bestuur Glazenap voor de deelauto in Tegelen
Eerste ervaringen met 'Autodelen in de buurt' in Tegelen
05-10-2023

Tevreden over de start

Sinds het begin van de zomer staan er twee elektrische deelauto’s in Tegelen. Een initiatief van de twee wijkraden om samen te werken aan duurzaam vervoer voor bewoners. Wij vroegen ons af hoe het de buurt bevalt en spraken met Jos Pelzer een van de initiatiefnemers.

Hoe het begon

In het voorjaar onderzochten Werkgroep Wijkzaken van Huis van de Wijk De Glazenap en Wijkraad de Noordkern samen met gemeente Venlo/Trendsportal of er in de wijken Centrum en op de Heide in Tegelen interesse is voor het gebruik van elektrische deelauto’s. Naast enthousiasme vanuit inwoners, melde Plus Verbeeten en Uw buurtbus dat zij ook gebruik willen gaan maken van deelauto’s, wanneer ze vanwege drukte misgrijpen op de eigen auto’s.

Tevreden over de start
Jos Pelzer vertelt: “de deelauto´s kwamen net voor de zomervakantie in onze wijken te staan. Oftewel, een periode dat veel mensen op vakantie gaan. We zijn dan ook best tevreden met de veertien deelnemers die zich hebben aangemeld voor Onzeauto.” Vier deelnemers gebruiken de auto zeer regelmatig, waaronder Noa die met haar jonge baby zo meer vrijheid ervaart.

Samen beslissen over de auto
“Ons streven is om per auto tien vaste deelnemers te hebben, dan wordt het ook rendabel. Verder hebben we intussen ook een vaste plek. Zo is de auto makkelijk te vinden. Binnenkort gaan we met de deelnemers om tafel voor een eerste evaluatie. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan denken en beslissen, bijvoorbeeld over de grootte van de auto. Het uiteindelijke doel is dat we de auto’s als coöperatie gaan beheren, aldus Jos.”

Tip van Jos
Jos heeft ook nog tip voor andere buurten/ wijken: “gewoon beginnen, de koudwatervrees moet eraf. Je merkt dat mensen het nog niet kennen en het idee, om de eigen auto los te laten, moeilijk vinden. Alleen door ze het te laten ervaren kan dit veranderen.”

Ook aan de slag met deelmobiliteit?
Ondertussen wordt ook in andere buurten en wijken in Noord-Limburg gepeild of er behoefte is aan ‘autodelen in de buurt’. Het doel: kijken welke deelauto-concepten passen in diverse wijken en buurten om deze vervolgens samen met bewoners op te zetten. “In Nederland is deelmobiliteit met name nog in opkomst in grotere steden, maar ook in onze regio liggen voldoende kansen en die willen we stimuleren. Deelmobiliteit heeft veel voordelen. Het vergroot de bereikbaarheid van inwoners, is beter voor ons klimaat en geeft ruimte voor meer groen op straat”, aldus Tom Jacobs, programmamanager Trendsportal.

Meer informatie: Autodelen in de buurt - Trendsportal

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!