Elektrische bestelwagen: nu met 10 of 12% subsidie
10-01-2023

Overstappen naar een elektrische bestelwagen is financieel gezien nu wel heel aantrekkelijk. Vraag een rijkssubsidie aan tot 12% van de verkoopprijs vóórdat je de auto koopt of leaset. En dankzij het belastingvoordeel MIA loopt het financieel voordeel nog verder op. Twijfel je nog over de overstap naar een elektrisch wagenpark? Laat je gratis en op maat adviseren door onze logistiek makelaars.

SEBA

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt van 10 januari tot en met 29 december 2023. In totaal is er in 2023 € 33 miljoen aan subsidiegeld beschikbaar. Let op: vraag eerst subsidie aan voordat je een definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Bij operational lease kan je leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Hoogte subsidie
De subsidie is er voor ondernemers en non-profitinstellingen.

  • Als middelgrote en grote ondernemer ontvang je met deze regeling 10% van de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kenteken is afgegeven. Bij een voertuigcategorie N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw.
  • Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%.

Voorwaarden
Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
  • Je hebt nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Je vraagt dus eerst de SEBA aan met een nog niet-definitieve overeenkomst. Deze niet-definitieve overeenkomst moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is. In de overeenkomst mag ook staan dat de koop of financial lease pas definitief wordt zodra er een positief besluit op de subsidieaanvraag is. Je kunt bijvoorbeeld in de overeenkomst opnemen: 'Order wordt definitief na toekenning aanvraag SEBA'.
  • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister.
  • De bedrijfsauto is een nieuwe, volledig uitstootvrije bedrijfsauto die rijdt door een elektromotor.
  • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.
  • De netto catalogusprijs van de bedrijfsauto in voertuigcategorie N1, of de verkoopprijs zonder btw van een bedrijfsauto in voertuigcategorie N2, is € 20.000 of hoger. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties aangebracht voor afgifte kenteken.

Alle voorwaarden en subsidie SEBA aanvragen

Extra financieel voordeel met MIA
Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel van het Rijk is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

Meer over MIA

Gratis advies op maat
Twijfel je of elektrische bedrijfswagens een slimme zet zijn voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij weten bijvoorbeeld welke modellen er beschikbaar zijn, wat de kosten zijn en aan welke laadinfrastructuur je moet denken. Onze logistiek makelaars hebben al vele bedrijven geadviseerd, ook jouw bedrijf helpen ze graag!

Meer lezen?
Aanvullende informatie over de aanschaf van een elektrische bestelwagen:

Meer info en subsidie SEBA aanvragen

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!