Goederenvervoer per spoor: soms goedkoper; vaak sneller
08-11-2022

Goederenvervoer over het spoor in plaats van over de weg. Voor veel bedrijven in Noord-Limburg die kleine of middelgrote transporten verzorgen, is het interessant om deze vervoerwijze te onderzoeken. Want transport per spoor is energiezuinig, soms goedkoper en in veel gevallen sneller dan transport over de weg. Onze logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en op maat. 

Het spoor is een interessante vervoerwijze

Juist voor bedrijven in Noord-Limburg is het spoor een zeer interessante vervoerwijze. Door de centrale ligging zijn er optimale verbindingen met de zeehavens van Moerdijk en Rotterdam. Vandaar kunnen de containers eenvoudig overgezet worden op zeeschepen naar Europese bestemmingen én natuurlijk naar andere werelddelen Ook zijn er vanuit Limburg directe verbindingen met het Europese achterland. Met de railterminals in Venlo en Geleen zijn er voor Noord-Limburgse bedrijven directe lijndiensten naar Italië, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en zelfs Turkije. Daarnaast kunnen via het uitgebreide spoornetwerk ook andere Europese bestemmingen bediend worden, zoals Frankrijk, Oost-Europa, Spanje of Groot Brittannië. Er rijden zelfs jaarlijks duizenden goederentreinen richting Azië via vaste verbindingen.   
 

Voordelen van goederentransport per spoor

  • Energiezuinig (tot 5 keer minder CO2-uitstoot) 
  • In veel gevallen sneller dan transport over de weg 
  • Goedkoper over een langere afstand (meer dan 700 kilometer) 
  • Zeer interessant vanwege de oplopende chauffeurstekorten en hoge brandstofprijzen
  • Draagt bij aan een beter bereikbare regio Noord-Limburg 

Minder CO2-uitstoot en betere bereikbaarheid 
Vrachtvervoer is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot in Europa. 75% daarvan is afkomstig uit wegtransport. Dat wordt alleen maar meer: naar verwachting groeit het goederenvervoer tot 2030 met nog eens 30%. Dat zijn 1 miljoen extra vrachtwagens. Er moet iets veranderen om de impact hiervan op milieu en samenleving te minimaliseren. Er is een ‘modal shift’ nodig van de weg naar het water en het spoor. Een vrachttrein vervangt tot 40 vrachtwagens en kan tot 5 keer de uitstoot van CO2 verminderen. Bovendien neemt door de inzet van vrachttreinen de afhankelijkheid van grote wegcorridors als de A2 af en dat komt weer ten goede aan de bereikbaarheid van Noord-Limburg. 
 
Financiële steun voor bedrijven 
Het ministerie van I&W zet de komende jaren samen met de provincies, de Topsector Logistiek en de Logistieke Alliantie in op een ‘modal shift’ van de weg naar het spoor en de binnenvaart. Elke container die op een trein belandt, hoeft niet meer over de weg en heeft zo positieve gevolgen voor klimaat en bereikbaarheid. De verwachting is dat de overheid hier eind 2022 een nieuwe subsidieregeling voor openstelt. 
 
Schakel een logistiek makelaar in 
Steeds meer (logistieke) bedrijven, verladers en distributeurs kiezen voor transport per trein. Wil je net als je collega’s profiteren van de voordelen van het spoor? Neem dan voor vrijblijvend advies contact op met een van onze logistiek makelaars. Zij maken een gratis quickscan voor jouw bedrijf die laat zien hoe vervoer per spoor eruit kan zien, inclusief kostenplaatje en inzicht in CO2-besparing: 
 
Michel Oldenburg, 06 - 24 90 67 38, michel.oldenburg@trendsportal.nl
Mark Luikens, 06 - 51 16 57 81, mark.luikens@trendsportal.nl

Ook Ivo Schepers van LIOF adviseert je graag. Hij is bereikbaar via 043 - 328 02 80 en ivo.schepers@liof.nl.

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!