Handige rekentool: zoveel elektriciteit heb je nodig bij elektrificatie wagenpark
15-06-2023

Hoeveel stroom heb je nodig als straks alle of een deel van je bestel- of vrachtwagens elektrisch zijn? Dat bereken je met de rekentool Elektrificatie Logistiek van ElaadNL. Dankzij de tool kun je bijtijds en gericht het gesprek aangaan met de netbeheerder. Om zo het stroomnet optimaal te benutten en eventueel op tijd uit te breiden voor je wagenpark.

ElaadNL

De tool werkt heel eenvoudig. Je vult het te verwachten aantal elektrische personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens in. Zo ook het aantal kilometers dat zij per dag (gaan) rijden en de netaansluiting die je nu hebt. Daarna krijg je een inschatting van het benodigde vermogen voor het laden van deze elektrisch voertuigen. Deze inschatting gaat alleen over het benodigde vermogen voor het laden van elektrische voertuigen. Niet over andere verbruikers op de aansluiting.

Op tijd inzicht in stroomvraag bedrijventerrein
Nederland beschikt over 3.700 bedrijventerreinen en deze worden een belangrijk concentratiepunt van het opladen van elektrische voertuigen in de logistiek. Zo’n 85% van de elektriciteitsvraag van trucks en bestelauto’s moet op bedrijventerreinen worden voldaan, zo heeft ElaadNL onderzocht. Omdat het gaat om het veelal tegelijkertijd opladen op hoge vermogens op een geconcentreerde locatie, zal in veel gevallen het stroomnet ook aangepast moeten worden. Dat kost tijd en geld. Het is daarom belangrijk om snel en goed inzicht te hebben in de stroomvraag die de komende jaren op de bedrijventerreinen gaat ontstaan.

Oproep aan logistiek ondernemers: ga in gesprek met de netbeheerder
ElaadNL en de netbeheerders roepen ondernemers in transport en logistiek op de rekentool te gebruiken en het gesprek met de netbeheerder zo snel mogelijk aan te gaan. Het is de verwachting dat de komende jaren veel bedrijven overstappen op elektrische bestelwagens en trucks. Alleen al omdat deze vanaf 2025/2030 verplicht zijn in de zero-emissiezones van bijna 30 Nederlandse steden, waaronder in Maastricht. Als pas op dat moment gekeken wordt naar uitbreiding van het stroomnet, duurt het nog jaren voordat de benodigde laadinfrastructuur de gewenste hoeveelheid stroom kan krijgen. Op tijd in gesprek gaan met je netbeheerder is dus cruciaal.

Naar de rekentool Elektrificatie Logistiek

Gratis advies op maat
Wil je graag sparren over hoe je de elektrificatie van je wagenpark aanpakt? Welke modellen er zoal zijn en welke laadinfra je nodig hebt? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, gratis en op maat. Dit is onze aanpak.

Neem contact met ons op:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!