Thumbnail CO2 blauwe lucht
Krijg hulp bij het meten én verminderen van je CO2-uitstoot
11-12-2023

Grote, beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2025 rapporteren over hun impact op mens en milieu. Als kleiner logistiek bedrijf krijg je hierdoor ook met deze rapportageplicht te maken. Het nieuwe project CARBON-les kan jou als Limburgse logistieke mkb-ondernemer hierbij helpen. Je krijgt bovendien hulp bij het verminderen van de CO2-uitstoot van je processen.

Het project CARBON-les biedt ondersteuning en praktische handvatten bij het verduurzamen van processen en organisatiestructuren binnen een logistiek mkb-bedrijf. Doelgroepen van het project zijn mkb’ers en logistieke dienstverleners en/of transporteurs. Het programma bestaat uit vier strategische en vier operationele workshops. In de strategische workshops worden externe factoren, waaronder wet- en regelgeving, en de huidige CO2-emissies in kaart gebracht en gekoppeld aan de bedrijfsdoelstellingen. “Tijdens de operationele sessies gaan we dieper in op de CO2-uitstoot van het bedrijf”, vertelt projectleider Fred Nooijen. “We maken een grondige analyse van de CO2-uitstoot per proces, waarbij we tevens verbetermogelijkheden identificeren. Daarnaast vormen we een leernetwerk met bedrijven, studenten, onderzoekers van Fontys en Maastricht University en externe deskundigen. Binnen dit netwerk worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd rondom het thema CO2-emissiereductie.”

Verplichte rapportage vanwege CSRD-wetgeving

Achtergrond van het project is de nieuwe Europese CSRD-richtlijn. Deze richtlijn verplicht vanaf 2025 bedrijven om te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. De rapportageverplichting geldt in eerste instantie voor beursgenoteerde bedrijven met meer dan 250 werknemers. Bedrijven moeten ook rapporteren over emissies die worden veroorzaakt door de activiteiten van andere organisaties, zoals leveranciers en uitbestede (logistieke) activiteiten. Dat kunnen bijvoorbeeld data en vragen zijn over het brandstofverbruik per rit en op voertuigniveau, maar ook de CO2-emissies van de gebouwen en intern transport. “We kregen hierover als Fieldlab Technological Innovation & Smart Logistics van de Regio Deal Noord-Limburg veel vragen van logistieke mkb-bedrijven. Dat was voor ons aanleiding om dit programma op te stellen,” legt Fred uit.

Meedoen kan vanaf september 2024

Het project CARBON-les richt zich op (Noord-)Limburgse mkb-bedrijven in de logistieke sector, die hun CO2-emissies willen meten en reduceren. Het project is van start gegaan bij drie bedrijven: CTV Intermodal Container Transport, TransMission Weert en Rhenus Road BV. Studenten van Fontys Venlo en Maastricht University Campus Venlo werken samen met deze bedrijven aan het verminderen van hun CO2-emissies. De drie bedrijven werken circa een halfjaar aan het project.

In februari 2024 starten drie nieuwe bedrijven met het project. Voor de periode september 2024 – januari 2025) en februari 2025 – juni 2025 zijn er nog plekken vrij. Heb je interesse om aan het project mee te doen, meld je dan bij:

Fred Nooijen, f.nooijen@fontys.nl 

Bron: LogistiekNL

Niet alleen rapporteren maar ook actie

Bij de CSRD gaat het erom dat je niet alleen rapporteert, maar ook vastlegt hoe je duurzame verbeterpunten gaat doorvoeren. Bijvoorbeeld hoe je de schadelijke emissies van je transport gaat verlagen. Onze logistiek makelaars helpen je hier graag mee. We gaan voor duurzame oplossingen en een haalbare businesscase met een blijvend effect en vaak kostenbesparend. Samen gaan we voor:

  • minder logistieke kilometers
  • schoner gereden kilometers
  • een verhoging van de beladingsgraad door slim te plannen
  • minder CO₂-uitstoot
  • het beperken van de overlast van filedruk

Neem contact op met onze logistiek makelaars:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!