Limburgse bedrijven testen elektrische truck van Renault Trucks
16-02-2023

Steeds meer Limburgse bedrijven hebben interesse in elektrische trucks, maar willen daar graag eerst ervaring mee opdoen. De Limburgse Nebim sprong hierop in en biedt geselecteerde bedrijven de kans om vier weken een elektrische 16 ton bakwagen van Renault Trucks uit te proberen. CBK Logistics rijdt nu als eerste met de elektrische truck namens Rhenus Logistics. Overdag bijladen is niet nodig; de elektrische truck kan alle ritten prima maken en ’s nachts laden.

Testen elektrische truck van Renault Trucks

“Nebim is bedrijfswagendealer voor de merken Volvo Trucks en Renault Trucks in Nederland en voor Volvo Trucks in België”, vertelt Jules Koning, vertegenwoordiger van Nebim. “Als het gaat om elektrische trucks, leveren we voor Renault Trucks én Volvo Trucks het complete gamma van 4x2 bakwagens en trekkers tot en met 8x4 en 50 ton treingewicht.” Met de Renault D E-Tech – een 16 ton bakwagen – wordt sinds half januari 2023 een pilot uitgevoerd.

Voor een duurzamere toekomst
Enkele geselecteerde bedrijven in Limburg gaan de elektrische Renault Trucks bakwagen in de praktijk testen. Als eerste is CBK Logistics aan de beurt, dat rijdt in opdracht van Rhenus Logistics. Chaib Borg van CBK Logistics vertelt: “Wij zijn trots op deze samenwerking en nemen zo onze verantwoordelijkheid voor een duurzamere toekomst. Met onze investering in zero-emissie technologieën willen wij een voorbeeld zijn voor andere bedrijven in onze sector.”

Instructies aan de chauffeur
Het bedrijf is nu met zijn laatste week bezig. Uiteraard krijgt het bedrijf begeleiding vanuit Nebim. Jules: “Voordat een bedrijf met de Renault Trucks D E-Tech gaat rijden, bekijken we eerst of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Daarnaast geven we instructies aan de chauffeur. Zo rijden we ook met hem mee om tips te geven tijdens het rijden. Tijdens de pilot kan de chauffeur onze helpdesk bellen bij vragen.”

Onderweg snelladen niet nodig
Rhenus Logistics heeft een krachtstroomaansluiting, waar de elektrische truck ‘s nachts opgeladen wordt. Ondanks de koude nachten van begin februari laadde de vrachtwagen 100% op. De actieradius van de Renault Truck is 200 tot 280 kilometer; hiermee rekening houdend worden de ritten gepland rondom Venlo, Venray en Roermond. Onderweg snelladen is niet nodig geweest. Rhenus vertelt over de pilot op LinkedIn: “Met deze pilot willen wij genoeg kennis vergaren, zodat wij de knowhow ontwikkelen om duurzaam te opereren. Kennis als: hoe valt deze innovatieve theorie werkelijk samen met het laden van de zending, onderweg zijn met de chauffeur, het lossen en de ontvangst van de zending bij de klant en meer? We zijn benieuwd naar de uitkomsten van deze pilot!”

Veel data
Andere bedrijven die nog aan bod komen, zijn DSV, Heidenend Transport en UTS Bernard. Het rijden gedurende vier weken levert de deelnemende bedrijven veel data op, zo vertelt Jules. “Wij verzorgen de rapportage van die data. Denk aan hoeveel kilometers er zijn gereden, hoeveel bereik de volle accu had, hoeveel energie is teruggewonnen door het remmen, hoeveel minder CO2 is uitgestoten. Ook onderzoeken we hoe de chauffeur het rijden met de elektrische truck heeft ervaren. Daarnaast is de pilot voor een vervoerder de uitgelezen kans om ervaring op te doen met deze energietransitie.”

Wellicht een nieuwe pilot, doe je mee?
Deze eerste pilot is in de zomer van 2023 afgerond. Nebim denkt er over na om in de tweede helft van dit jaar de pilot een vervolg te geven. Wil jouw bedrijf ervaren hoe het is om met een elektrische truck te rijden? Informeer bij Jules naar de mogelijkheden om met de pilot mee te doen via e-mail: Jules.Konings@nebim.eu of telefoon: 06-51095963.

Wil je eerst weten of de route die je met jouw bedrijf rijdt ook haalbaar is met een elektrische truck zonder tussentijds bijladen? Jules zet graag de rangesimulator voor je in die duidelijk maakt of dit voor jouw specifieke route(s) mogelijk is.

Over de Renault Trucks D E-Tech
De elektrisch trucks van Renault Trucks worden door Renault Trucks zelf volledig af-fabriek gebouwd. Hetzelfde geldt voor de elektrische trucks van Volvo Trucks. Daardoor heb je als afnemer met één partij te maken voor zowel de truck als het batterijpakket. Nebim heeft zowel in de werkplaats als op de verkoopafdeling volledig gecertificeerde specialisten die de klant kunnen adviseren.

Gratis advies op maat door Trendsportal
Overweegt jouw bedrijf de aanschaf van een elektrische truck? Jules informeert je er graag over. Ook onze logistiek makelaars helpen je graag, zoals we eerder ook al deden voor bedrijven als ROCKWOOL en Action. Wij kunnen je bijvoorbeeld informeren over de benodigde laadinfra en over de subsidie AanZET die je vanaf 4 april 2023 kunt aanvragen. Ook maken we graag een Total Cost of Ownership-berekening voor je, die laat zien wat een elektrische vrachtwagen onder de streep kost (inclusief energie, afschrijving, onderhoud en subsidie). Neem contact met ons op voor gratis advies op maat:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!