Met ander rijgedrag bespaar je brandstof – en dus geld en CO2
05-04-2023

Als ondernemer wil je zo min mogelijk kilometers rijden, want dat bespaart brandstof en tijd – en dus geld. “Op de kilometers die je nog wél rijdt, kun je ook besparen, door slim rijgedrag van je chauffeurs”, vertelt logistiek makelaar Michel Oldenburg van Trendsportal. Hiervoor zijn er diverse vormen van rijgedragcoaching, voor chauffeurs van zowel bestelwagens als vrachtwagens.

Rijgedrag

Rijgedragcoaching is er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld als cursus voor chauffeurs. Maar ook in de vorm van een app op de telefoon. Bij vrachtwagens kan dit vaak gekoppeld worden aan de boordcomputer. Hierdoor kan het management een terugkoppeling krijgen op de bespaarde brandstof.

Soms wel 10% besparing op brandstofverbruik
Onze logistiek makelaar Michel Oldenburg heeft met diverse bedrijven een test gedaan met rijstijlcoaching en kent de voordelen. “Rijgedragcoaching is zinvol voor ondernemers die met meerdere bestelbussen en vrachtwagens rijden. De coaching motiveert chauffeurs om zuinig te rijden en hun rijgedrag te optimaliseren. Zo besparen ze soms wel 10% op het brandstofverbruik en op emissies van bijvoorbeeld CO2. En omdat chauffeurs leren om minder of anders te remmen en rustiger te rijden, scheelt het ook in de slijtage van de remmen, motor, versnellingsbak, wielophanging en stuurinrichting. Minder slijtage betekent minder kosten voor onderhoud en reparatie. Ook zorgt de coaching voor veiliger rijgedrag, wat weer zorgt voor minder ongelukken. Genoeg voordelen dus!”

Tevreden Limburgs bedrijf
Een voorbeeld van rijgedragcoaching is het platform van NEXTdriver, met een mobiele app voor chauffeurs en een koppeling met de boordcomputer. Volgens NEXTdriver verdienen de gebruikers van dit platform binnen één maand hun investering al terug. De tevredenheid onder gebruikers is groot, zo ook bij het Limburgse bedrijf Jongeneel Transport: “Met NEXTdriver worden onze chauffeurs continu gecoacht om hun rijprestaties te verbeteren. Dit leidt tot professioneler, veiliger rijgedrag en lagere operationele kosten”, aldus algemeen directeur Ruud Jongeneel.

Overzicht rijgedragcoaching
Er zijn diverse vormen van rijgedragcoaching, bijvoorbeeld:

Gratis advies op maat
Michel en zijn collega logistiek makelaar Mark Luikens adviseren ook jouw bedrijf graag. Het advies is gratis en op maat. Wist je bijvoorbeeld dat je euro-5 bestelwagen vanaf 1 januari 2027 niet meer welkom is in de binnenstad van Maastricht en bijna 30 andere Nederlandse steden? Ook Venlo is van plan zo’n zero-emissiezone invoeren. Onze logistiek makelaars adviseren je graag over de alternatieven die je hebt. Zij weten ook welke subsidies er zoal zijn: voor de overstap naar een elektrische bestelbus en de overstap naar binnenvaartschip of trein. Ook kunnen ze je adviseren over hoe je de laadinfrastructuur regelt als er meer elektrische (bestel)auto’s voor je bedrijf gaan rijden.

Neem contact met ons op voor gratis advies op maat:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!