Steeds meer elektrische bestelwagens de weg op
02-11-2022

Ondernemers stappen steeds vaker over op een elektrische bestelwagen. Het jaarlijkse beschikbare subsidiebudget voor de aanschaf van dergelijke voertuigen (SEBA) is sinds 31 oktober 2022 op. Voor 2023 stelt het Rijk € 33 miljoen beschikbaar voor deze subsidie. Wil je nu alvast weten of de overstap naar elektrisch rijden loont voor jouw bedrijf? Doe de EV & Laadinfra Scan! 

22 miljoen subsidie 2022

In totaal was er € 22 miljoen beschikbaar voor de subsidie in 2022. De subsidieregeling loopt tot en met 2025 en wordt ieder jaar opnieuw opengesteld. Heel handig voor ondernemers die willen overstappen naar elektrisch vervoer. En zelfs noodzakelijk, gezien de komst van Zero Emissie Stadslogistiek in 27 Nederlandse steden. Bestel- en vrachtwagens die na 1 januari 2025 op kenteken worden gesteld, mogen alleen nog deze steden in als zij emissieloos zijn, bijvoorbeeld elektrisch rijden.  
 
In 2023 weer maximaal € 5.000 subsidie 
Op dinsdag 10 januari 2023 wordt de subsidieregeling voor 2023 opengesteld. Ook volgend jaar is het maximale subsidiebedrag per bestelwagen € 5.000. In totaal is in 2023 € 33 miljoen beschikbaar voor ondernemers die overstappen naar een elektrische bestelwagen. Dit geldt voor alle nieuwe bestelwagens, koop of lease. 
Wil je voor die tijd uitzoeken wat de kosten en baten zijn van elektrisch rijden voor jouw bedrijf? Laat dan een EV & Laadinfra Scan uitvoeren. Met deze scan wordt je huidige wagenpark geanalyseerd, zowel personenauto’s als bestelwagens. Ook dagelijks gebruik en jaarlijkse kilometrages worden daarbij onder de loep genomen. Vervolgens krijg je inzicht in vergelijkbare elektrische modellen, inclusief besparingen in euro’s én CO2. Daarnaast maakt de scan duidelijk welke technische aanpassingen nodig zijn en wat dat kost. Denk aan de ruimte binnen je huidige energiecontract en netaansluiting, de huidige verbruikspatronen van zowel het pand als de voertuigen en de benodigde investeringen in laadpalen. Vraag onze logistiek makelaars naar de mogelijkheden van deze scan. Zie hun gegevens onderaan dit artikel. 
 
Ondernemers stappen over op elektrisch rijden 
SEBA is een initiatief van het Rijk, aangezien Nederland toewerkt naar een mobiliteitssector zonder uitstoot. De inzet is om in 2030 de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55% gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Schoon vervoer helpt dat doel te bereiken. Een elektrische bestelwagen is daar een voorbeeld van. Het kabinet wil ondernemers helpen over te stappen, bij voorkeur op het moment dat ze toch al van plan waren om een ander voertuig te kopen. Ondernemers kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Door subsidie en belastingvoordelen kunnen ze, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf, 40% tot 60% van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen. 
 
Meer bestelwagens in 2023 
Staatssecretaris Heijnen: “Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat. Dat is echt vooruitgang en dat gaan we de komende jaren doorzetten.” 
Dankzij SEBA komen er in 2022 ruim 5.500 schone bestelwagens op de weg bij. Gemiddeld wordt er per auto ongeveer € 4.200 subsidie verstrekt. Het percentage nieuw verkochte bestelwagens dat emissieloos is, stijgt. Dit jaar gaat het om ongeveer 7%. In totaal rijden er in Nederland ruim 900.000 bestelwagens rond. 
 
Gratis advies 
Overweegt ook jouw bedrijf de stap naar een elektrisch wagenpark? Wil je weten wat er zoal mogelijk is en waaraan je dan moet denken, bijvoorbeeld als het gaat om de laadinfrastructuur? De ervaren adviseurs van Trendsportal adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij weten bijvoorbeeld meer over de EV & Laadinfra Scan. Neem gerust contact met ons op: 
 
Michel Oldenburg, 06-24906738, michel.oldenburg@trendsportal.nl 
Mark Luikens, 06-51165781, mark.luikens@trendsportal.nl  

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!