IStock 1494263053
Subsidie aanvragen voor elektrische bestelauto dit jaar niet meer mogelijk
29-08-2023

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is op voor 2023. Het budget voor deze rijksregeling raakte op 28 augustus 2023 overtekend. Dit betekent dat er meer aanvragen zijn ingediend dan er geld beschikbaar is. Een nieuwe aanvraag indienen kan weer in 2024. Dat is meteen ook het laatste jaar dat de subsidie bestaat.

2024 laatste subsidiejaar

Met SEBA kon je 10 tot 12% subsidie krijgen op de aanschafprijs van een emissieloze bestelauto. Je kunt de subsidie overigens nog wel aanvragen in 2023, maar de kans is klein dat je subsidie krijgt. De reden dat aanvragen nog mogelijk is: wellicht keurt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) niet alle aanvragen uit 2023 goed. En soms trekken bedrijven hun aanvraag weer in. Daardoor komt een deel van het subsidiegeld soms weer vrij.

2024 is het laatste jaar dat SEBA aangevraagd kan worden. Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen is voortzetting van de subsidieregeling niet meer realistisch, omdat de aanschafkosten van fossiele bestelauto’s vanaf dat jaar flink stijgen. Zo vervalt vanaf 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling voor ondernemers van fossiele bestelauto’s. In 2025 komt er een belasting gebaseerd op CO2-uitstoot. Hierdoor komen de aanschafkosten van een fossiele bestelauto erg dichtbij of zelfs boven die van een elektrische bestelauto te liggen. Daarnaast is onlangs in Europa de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV) vastgelegd. Hierdoor gaan de subsidiepercentages voor grote ondernemingen omlaag van 40 naar 30 procent.

2023: 7.500 elektrische bestelbussen dankzij SEBA
In 2023 stelde de regering 33 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie voor emissieloze bestelbussen. Dit komt neer op een gemiddeld subsidiebedrag per bestelbus van 4.500 euro. Er zullen dus zo’n 7.500 met subsidie aangekochte, emissievrije bestelbussen bijkomen.

Lees meer over de subsidiestop voor SEBA

Op naar een elektrisch wagenpark, zo doe je dat
Overweeg je de stap te maken naar een elektrische bestelbus? Dit heeft diverse voordelen. Tegelijkertijd heeft het ook gevolgen voor jouw bedrijf. Hoe ga je dit regelen? Wat kost dit? Hoe ga je zo’n elektrisch wagenpark opladen? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee: In 5 stappen naar een elektrische bestelwagen.

Gratis advies op maat
Word je liever op maat geadviseerd of de overstap naar een elektrisch wagenpark slim is voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, geheel gratis. Neem contact met ons op:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!