Subsidies voor duurzaam vervoer in 2023: van welke maakt jouw organisatie gebruik?
12-12-2022

Ook in 2023 kan jouw organisatie gebruikmaken van subsidies om je wagenpark te verduurzamen. Zo is het nog aantrekkelijker om het logistieke proces van je organisatie slimmer en duurzamer in te richten. Welke subsidies zijn er? En welke voorwaarden hebben ze? In dit artikel vind je het volledige overzicht.

AanZET voor e-trucks

Vanaf 4 april 2023 kun je weer rijkssubsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een e-truck. Wees er op tijd bij, want dit jaar was er al binnen één dag een aanvragenstop vanwege de enorme interesse in de subsidie. Met AanZET krijg je tot 60% voordeel (subsidie en belastingvoordeel) op de meerkosten bij de aanschaf van een e-truck.

Meer over AanZET

SEBA voor e-bestelwagens
Wil je een nieuwe uitstootvrije bestelauto kopen of financial-leasen? Vraag vanaf 10 januari 2023 rijkssubsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Het bedrag is maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kilo.

Meer over SEBA 

SSEB voor Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel
Voor het kopen of leasen van nieuwe emissieloze bouwmachines kunnen bouwbedrijven subsidie aanvragen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) ontvang je per nieuwe emissieloze bouwmachine maximaal 40% (voor midden- en kleinbedrijf maximaal 50%) van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Als je snel bent, kun je dit jaar nog gebruikmaken van deze regeling. In 2023 kun je de rijkssubsidie vanaf 9 mei aanvragen.

Meer over SSEB

Vervoer via water of spoor
Kiest jouw bedrijf ervoor containers, bulklading of stukgoederen over water of spoor te gaan vervoeren in plaats van over de weg? Dan kun je in 2023 een modalshiftsubsidie bij het Rijk aanvragen van 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen.   

MIA voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is geen subsidie, maar een financieel voordeel van het Rijk. Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals e-trucks, kunnen gebruikmaken van de MIA. Daarmee profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

Meer over MIA 

En zo zijn er nog meer
Er zijn nog meer financiële regelingen en bijdrages voor innovatieve logistieke ideeën of maatregelen waarbij kilometers en/of CO2 wordt gereduceerd. Bijvoorbeeld de MIT en de Limburgse Subsidie Economie en Innovatie. Onze logistiek makelaars bekijken graag samen met jou of jouw idee of maatregel in aanmerking komt voor zo'n financiële bijdrage. 

Gratis advies op maat
Wil je meer weten over deze subsidies en of ze interessant zijn voor jouw bedrijf? Neem contact op met onze logistiek makelaars. Wij adviseren je ook graag hoe je het logistieke proces van je organisatie slimmer en duurzamer inricht. Ook kunnen we voor je berekenen of de aanschaf van een elektrische bestelwagen of vrachtwagen een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!