Drie logistiek dienstverleners in Limburg hebben in de afgelopen jaren getest met zware (omgebouwde) elektrische trucks en de bijbehorende laadinfrastructuur. Een project van vallen en opstaan dat veel waardevolle inzichten heeft opgeleverd. Welke? Vijf vragen aan projectleider Rob Kroon (FIER Automotive), die stelt dat het project heeft gezorgd voor een versnelling in de acceptatie van duurzaam (elektrisch) transport.
De samenwerking vond plaats in het interregionale project electric Green Last Mile (eGLM). Binnen dit project is getest met vier elektrische 40/44 ton trucks van het Duitse merk Framo. Dit Duitse merk bouwt op basis van MAN-trucks bestaande dieselvoertuigen om en voorziet deze vrachtauto’s van een volledig elektrische aandrijflijn. De meerderheid van de afstanden die de deelnemende bedrijven in de regio aflegden, vielen binnen 50 kilometer enkele reis. De actieradius van de elektrische trucks bedroeg 150 kilometer. Met strategisch geplaatste ultrasnelle laadpalen werd tijdverlies tot een minimum beperkt. De elektrische trucks zijn voor meerdere toepassingen ingezet, zoals containervervoer, terminal tractor en truck delen. Dit laatste was vooral bedoeld om de inzetbaarheid en de bezettingsgraad te maximaliseren.
Markt sneller gegroeid
Eind november 2022 werd de balans van eGLM opgemaakt. Voornaamste conclusie is volgens Rob dat dit project zijn tijd ver vooruit was, en de weg vrij heeft gemaakt voor technologische marktontwikkelingen die nu anno 2022 gemeengoed lijken te zijn. “Het was destijds in 2017 een markt waarin we op zoek moesten naar ombouwers die een dergelijk zwaar voertuig specifiek voor ons konden bouwen. Dat waren er destijds niet veel. De markt bestond simpelweg nog niet, terwijl we zagen dat er wel technische mogelijkheden waren. Op dit moment is het overigens nog niet zo dat alle vrachtautoproducenten allemaal een passend product aanbieden, maar er zijn er wel een aantal”, zegt Kroon. De tijd van veldtesten met prototypes is volgens Kroon dan ook voorbij en de professionele opschaling is gestart. “Overigens wil ik daarbij wel zeggen dat deze markt mede door het pionierswerk van ombouwers sneller is gegroeid. Ondanks dat de grote truckproducenten nu voorzichtig gestart zijn, wil dat nog niet zeggen dat het een volwassen markt is. Er is nog genoeg werk aan de winkel.”
Vijf vragen aan projectleider Rob Kroon (FIER Automotive):
Deelnemers aan het eGLM project
Het eGLM-project (Electric Green Last Mile) is vanuit het Nederlands-Duitse INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie met een bedrag van rond de vijf miljoen euro. De projectpartners waren de vervoerders BCTN, CTV Multimodal Container Transport, Meulenberg Transport, Köppen, Große-Vehne, Smurfit Kappa, FIER Automotive & Mobility (penhouder) en ontwikkelingsmaatschappij LIOF. De elektrische vrachtwagens en laadinfrastructuur zijn technisch getest en gemonitord door Fontys Automotive en Fachhochschule (FH) Aachen. Bij onderzoek naar het logistieke traject was Fontys ILEC betrokken.
Bron: Logistiek.nl
Interesse in e-trucks?
Heeft jouw bedrijf interesse in een elektrische truck, en wil je meer weten over de subsidie, laadmogelijkheden en de Total Cost of Ownership? Doe mee aan het gratis webinar ‘Met subsidie op weg naar e-trucks’ dat Trendsportal op 18 januari organiseert en krijg antwoord op je vragen. Krijg je liever advies op maat, gratis? Neem dan contact op met een van onze logistiek makelaars:
Michel Oldenburg, 06-24906738, michel.oldenburg@trendsportal.nl
Mark Luikens, 06-51165781, mark.luikens@trendsportal.nl
Trude Rietveld
RMO-coördinator/ Programmamanager a.i.
+31 (0)6 43 14 71 21
trude.rietveld@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!