Tom Jacobs nieuwe programmamanager
14-03-2023

Op 1 februari 2023 is Tom Jacobs begonnen als programmamanager van Trendsportal. Hij volgt Trude Rietveld op, die deze rol ad interim vervulde sinds 1 september 2022.

Tom Jacobs

Over Tom
Tom Jacobs is geen onbekende voor Trendsportal. In 2016 vertegenwoordigde hij de gemeente Venlo als Beleids Adviseur Verkeer en Vervoer bij de oprichting van het regionale samenwerkingsverband voor mobiliteit en logistiek: Trendsportal.  Samen met onder andere Peter van Wijlick, in de rol van programmamanager, formuleerde hij de visie voor onze regionale samenwerking. Jacobs: “Dat deden we destijds op een baanbrekende wijze aan de hand waarvan een visie is opgeleverd waarin de volledige breedte van mobiliteit en logistiek aan bod komt.”

Sterk team
“Nu terug van weggeweest ben ik ontzettend blij met wat ik aantref: een groep stevige professionals met hart voor mobiliteit en logistiek die echt in staat is om resultaat voor de regio te leveren. Ik lever graag mijn bijdrage aan een betere wereld. Een wereld waarin we zorgen voor elkaar en voor onze aarde. Bij Trendsportal kan ik, van huis uit verkeerskundige, daar invulling aan geven. Want op het gebied van mobiliteit en logistiek valt nog een wereld te winnen. Niet voor niets valt ons programma onder de ‘gezondste regio’. We willen allemaal een gezonde en prettige leefomgeving. Wil je daar wat aan doen dan kom je al snel in aanraking met mobiliteit en logistiek. Want hebben we het bijvoorbeeld over een goede luchtkwaliteit? Dan hebben we het ook al snel over de uitstoot van verkeer: CO2, stikstof, fijnstof… Maar ook op het gebied van de energieopgave is er een directe relatie met mobiliteit: zo kunnen onze elektrische voertuigen straks energiebuffers worden die een deel van de oplossing kunnen zijn voor de netcongestie en kunnen consumenten profiteren van de variërende energieprijzen. Lukt het ons om op dat gebied de regio wat sneller de juiste stappen te laten zetten, dan hebben we echt wat bereikt! En daar profiteert de hele regio van.”

Mobiliteit heeft daarmee een grote invloed op onze kwaliteit van leven: van de verkeersveiligheid bij u en mij in de straat of de mogelijkheid om überhaupt mee te kunnen doen aan de maatschappij tot de luchtkwaliteit in onze regio. Niet voor niets is het verbeteren van de kwaliteit van leven onze belangrijkste doelstelling. 

Toegevoegde waarde van Trendsportal
Wat ik daarbij ook belangrijk vind is dat gemeentes de toegevoegde waarde van de regionale samenwerking ‘Trendsportal’ meer en meer gaan voelen. Lokale opgaven en agenda’s moeten vervlochten zijn met de regionale taken en doelen, die weer een doorvertaling zullen zijn van de landelijke opgaven. Dit moet resulteren in projecten die echt hout snijden en resultaat boeken. Die behaalde winst moet zowel regionaal als lokaal voelbaar zijn, alleen dan doen we de juiste dingen.

Een belangrijk onderdeel hierbij is het in gesprek blijven met alle stakeholders. En dan bedoel ik niet alleen de bedrijven en weggebruikers. Ik bedoel echt alle doelgroepen: ouderen, scholieren, mensen met een beperking. We moeten ECHT weten wat er speelt in de regio en inzicht hebben in waar behoefte aan is.

Win-win
Waar ik erg blij van word is hoe ondernemers en particulieren slim inspelen op landelijke opgaven. Particulieren kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor een elektrische auto en ondernemers zitten ook niet stil.  Ik zie de meest geweldige duurzame innovaties op het gebied van logistiek voorbij komen. Zolang er maar sprake is van een win-win situatie voor alle belanghebbenden dan gaat zo’n beweging, eenmaal op gang, vanzelf. Wij als Trendsportal moeten juist daar gaan acteren waar die win-win situatie er nog niet meteen is. In dat geval moeten we processen in gang zetten, hobbels wegnemen, faciliteren en investeren. Daar ga ik me de komende tijd echt hard voor maken!”

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!