Afbeelding van WhatsApp op 2023 11 28 om 10.18.35 bec3c796
VaarWell onveilig kruispunt, hallo rotonde
01-01-2021

In de Trendsportal-regio wordt ook veel infrastructureel werk verzet. Zoals de nieuwe rotonde bij Well in de gemeente Bergen. We spreken  projectleider Erik Baggen, Specialist Infrastructuur bij de gemeente Bergen, die de realisatie van het project:  ‘Aanleg rotonde N271 en Wezerweg’ onder zijn hoede heeft.

Aanleiding

“Het kruispunt van de Wezerweg met de N271 stond bekend als een hele gevaarlijke kruising. Bijna maandelijks ontstonden er (bijna) ongelukken,” vertelt Baggen. “Op de kruising kwamen scholieren op de fiets, vrachtwagens en auto’s samen, de situatie was gevaarlijk, druk en onoverzichtelijk. De gemeente Bergen wilde dit zo snel mogelijk aanpakken.”

Well situatie

Bestaande situatie (opbreektekening)

Well aanleg
Nieuwe situatie (aanlegtekening)

Rotonde 

Om de verkeersveiligheid op de N271 ter hoogte van de Kasteellaan en de Wezerweg in Well te verhogen werd besloten de bestaande kruising om te bouwen naar een rotonde. N-wegen zijn provinciale wegen, een reconstructie van een N-weg ligt daarom normaal gesproken in handen van de provincie. Dit is niet het geval met de aanleg van de rotonde in Well. Op de vraag waarom antwoordt Baggen het volgende: “De gemeente Bergen is in dit project in de lead, en de provincie nauw betrokken. Normaal gesproken is dat andersom. De noodzaak om snel wat aan de situatie te doen was groot voor de gemeente Bergen. De provincie was al enige jaren bezig met het benodigde voorwerk voor de aanleg van de rotonde. Toen het project uitgevoerd zou gaan worden leek het erop dat het project in verband met capaciteit bij de provincie en andere redenen tijdelijk on hold zou worden gezet. Vanwege het belang van de veiligheid voor de gemeente Bergen heeft wethouder Antoon Splinter de provincie voorgesteld om de leiding van de uitvoering bij de gemeente neer te leggen. Na goed overleg en na goede afspraken te hebben gemaakt, heeft de provincie hiermee ingestemd.

Natte winter

Zo gezegd, zo gedaan. Uitvoeringsplannen werden gemaakt en de gemeente en de provincie selecteerden via een aanbestedingsprocedure een aannemer: Infrascoop BV uit Cuijk. Vanaf toen ging het snel en is in september 2023 de schop de grond in gegaan. “Ik weet het, we zijn in een, voor infrastructureel werk, ongunstige periode gestart met de werkzaamheden. Maar we wilden niet nog een winter deze gevaarlijke verkeerssituatie laten bestaan. Iedere dag was er één te veel. Gelukkig wisten we vooraf niet dat ons een van de natste winters ooit te wachten stond,” vertelt Baggen met een lach op zijn gezicht. “Ondanks alle regen, sneeuw en vorst van de afgelopen maanden hebben we de vertraging heel beperkt kunnen houden. Op dit moment hebben we de rotonde al in gebruik genomen en is de Wezerweg weer ontsloten. Aan de vierde poot, de aantakking naar het dorp en ook het fietspad aan dorpszijde wordt nog gewerkt. We verwachten eind april alle werkzaamheden gereed te hebben.”

Geen ongelukken

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is de Wezerweg gedurende 20 weken afgesloten geweest van de N271. “Dit is voor een aantal aanwonenden erg vervelend geweest. Ze hebben al die tijd flink om moeten rijden,” vertelt Baggen. Het verkeer op de N271 heeft daarentegen tijdens de werkzaamheden wel gewoon gebruik kunnen maken van de N-weg. “Het verkeer werd via een bypass om de locatie van de nieuwe rotonde heen geleid; een verkeersregelinstallatie regelde dat het verkeer om en om de bouwplaats kon passeren. 

Tijdens de werkzaamheden hebben we geen ongelukken hoeven betreuren. Zelfs niet onder de fietsers, voor wie de tijdelijke verkeerssituatie echt wel even wennen is geweest. Terugkijkend kunnen we zeggen dat de beslissing om in de winterperiode al te beginnen de juiste is geweest.  En nu, nu de Wezerweg weer ontsloten is, bewijst de rotonde ook echt de gewenste veiligere oplossing te zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat de rotonde, straks eenmaal aangekleed, een waardig entree gaat zijn van Well. De rotonde maakt Well niet alleen heel veel veiliger maar ook mooier. Wat willen we nog meer ;-)” zegt Baggen met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

Afbeelding van WhatsApp op 2023 11 28 om 10.18.35 bec3c796
Fotograaf: Robert Verkoelen

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!