Foto 2 Opening Wanssum
Van één naar drie openbare snellaadpalen voor vrachtwagens in Limburg
10-05-2023

Op één dag heeft Limburg er maar liefst twee openbare snellaadpalen bij gekregen voor elektrische vrachtwagens: in Heerlen en Wanssum. Dat is bijzonder, omdat er tot nu toe nog maar één openbare snellaadpaal voor vrachtwagens was in Limburg. De twee laadpalen zijn geplaatst door BCTN en Rd4, mede dankzij inspanningen van FIER Automotive, Trendsportal en Zuid-Limburg Bereikbaar.

Vanaf 9 mei 2023 kunnen vrachtwagens terecht op de volgende locaties:

  • BCTN - Loswal 15, 5861 DZ in Wanssum
  • Rd4 - Nijverheidsweg 17, 6422 PD in Heerlen

De snellaadpalen zijn primair bedoeld voor vrachtwagens, maar ook elektrische bestelbussen kunnen er laden.

Belangrijk voor energietransitie
Wethouder Gelderblom van gemeente Heerlen licht toe waarom er openbare snellaadpalen voor vrachtwagens nodig zijn. “Elektrische vrachtwagens zijn een belangrijk deel van onze energietransitie. Om die transitie tot een succes te maken, moeten we de komende jaren in rap tempo een netwerk van snellaadstations uitrollen. Tot nu toe was er nog maar één snellaadstation voor vrachtwagens in heel Limburg. Ik ben er trots op dat, mede dankzij de Heerlense Rd4, er vanaf vandaag een tweede in Heerlen staat. En tegelijk een derde in Wanssum. Op naar meer!”

Bedrijven zetten duurzame stappen
De nieuwe laadpunten bij Wanssum en Heerlen gaan tot 350kW, waardoor de meest moderne en grote elektrische vrachtwagens op maximale snelheid kunnen laden. Op 9 mei werd eerst de laadpaal in Wanssum officieel geopend, daarna die in Heerlen. Wethouder Van Daal van gemeente Venray verrichte de openingshandeling in Wanssum. “Overheden en ook bedrijven zelf willen dat de logistiek minder belastend voor ons milieu wordt. Bedrijven zetten ook al mooie stappen richting duurzame logistiek, door elektrische vrachtwagens aan te schaffen. Bijvoorbeeld BCTN dat met twee elektrische vrachtwagens rijdt vanaf Wanssum. Ook zet Action twee elektrische trucks in, vanuit haar distributiecentrum in Echt. De duurzame keuzes van Action, BCTN en andere ondernemers zorgen voor minder CO2 en andere schadelijke stoffen en minder geluid. En dus voor een schoner en prettiger leefbaar Limburg. Met de komst van twee nieuwe openbare snellaadpalen hoop ik dat meer ondernemers deze goede voorbeelden volgen.”

JPET20230509 Snellader BCTN 011
Van links naar rechts: Alfons Metselaar (financieel directeur BCTN) en Erik van Daal (wethouder gemeente Venray) en Tom Jacobs (programmamanager Trendsportal)

Laadpalen dankzij eGLM
De twee laadpalen zijn geplaatst door BCTN en Rd4 mede dankzij inspanningen van FIER Automotive, Trendsportal en Zuid-Limburg Bereikbaar in het project eGLM (electric Green Last Mile). Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door onder andere de Europese Unie en de provincie Limburg. In dit project rijden vier 44 tons elektrische trucks bij Meulenberg Transport, CTV Venlo en BCTN. Hiervoor was er ook nieuwe laadinfrastructuur aangelegd, waaronder de twee snellaadpalen in Wanssum en Heerlen. FIER Automotive heeft het project eGLM geïnitieerd en samen met LIOF geleid. De logistiek makelaars van Trendsportal en Zuid-Limburg Bereikbaar hebben bedrijven gezocht die wilden deelnemen aan het project eGLM. Intussen is het project eGLM afgerond en zijn de snellaadpalen vanaf 9 mei ook openbaar toegankelijk.

Over de projectpartners
BCTN verzorgt containervervoer over water via diverse inland containerterminals in Nederland, waaronder in Wanssum. Rd4 is gespecialiseerd in de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen in tien Zuid-Limburgse gemeenten, waaronder in Heerlen. FIER Automotive is een adviesbureau voor schone mobiliteit. Trendsportal en Zuid-Limburg Bereikbaar helpen organisaties in respectievelijk Noord- en Zuid-Limburg om hun mobiliteit te verduurzamen.

Gratis advies op maat
Wil jouw bedrijf – net als BCTN en Rd4 – duurzame stappen zetten in mobiliteit en logistiek? Overweeg je bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische vrachtwagen? De logistiek makelaars van Trendsportal adviseren ook jouw bedrijf graag, gratis en op maat. Bijvoorbeeld over de keuze voor het juiste type vrachtwagen met voldoende trekkracht en actieradius, en over de benodigde laadinfra.

Neem contact met ons op voor gratis advies op maat:

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!