Komt uw vracht- of bestelauto wel eens in het centrum van Venlo? Dan krijgt u te maken met de zero-emissiezone die daar geldt vanaf 1 januari 2027. Veel bestel- en vrachtauto’s mogen dit gebied vanaf dan alleen in als ze uitstootvrij zijn. Wat betekent dit voor jouw bedrijf in de bouw of infra? Welke alternatieven heb je? Dit en meer werd duidelijk tijdens de Informatiebijeenkomst over de zero-emissiezone Venlo op 12 februari 2025.
Gemeente Venlo, Techniek Nederland en Bouwend Nederland afdeling Limburg organiseerden samen deze informatiebijeenkomst voor bedrijven in de bouw en infra.
Dimitri Pouwels van gemeente Venlo vertelde tijdens de bijeenkomst dat de zero-emissiezone valt binnen de Maas, Goltziusstraat, Koninginnesingel en Burgemeester van Rijnsingel, in Venlo. “De regels van de zone gelden voor vracht- en bestelauto’s, niet voor personenauto’s. De eerste 14 zero-emissiezones zijn al ingevoerd per 1 januari 2025, onder andere in Maastricht, Nijmegen en Eindhoven. Eind 2024 zijn er 18 zero-emissiezones; de zone in Venlo gaat in per 1 januari 2027. Landelijk zijn er ontheffingen, vrijstellingen en een overgangsregeling vastgelegd voor alle gemeenten. Kijk of je als ondernemer hiervoor in aanmerking komt.”
De gemeente wil niet alleen emissieloos transport bevorderen, maar ook stimuleren dat er minder ritten van bestel- en vrachtwagens in het centrum zijn. Hiervoor neemt de gemeente diverse maatregelen. Dimitri: “We adviseren ondernemers bijvoorbeeld hoe ze slim samenwerken en/of slimmer plannen. De gebundelde bedrijfsafvalinzameling door Colin via het collectief OpenWaste is hier een mooi voorbeeld van.”
Mark Luikens, logistiek adviseur van gemeente Venlo en van Trendsportal, informeert en ondersteunt bedrijven die hun logistiek willen verduurzamen. “De kosten van het rijden met diesel nemen steeds meer toe, terwijl elektrisch rijden steeds goedkoper wordt”, vertelde Mark tijdens de bijeenkomst. “Vanaf 2026 komt er bijvoorbeeld een vrachtwagenheffing, waarbij dieselvrachtwagens flink meer betalen dan elektrische vrachtwagens. Ook komt er ETS-2, waardoor je 12 tot 14 cent extra betaalt per liter diesel. Als het om bestelbussen gaat, komt de aanschafprijs van elektrische bestelbussen nu al heel dicht in de buurt bij die van dieselbussen. Dit komt bijvoorbeeld door de bpm-vrijstelling die niet meer geldt voor diesels en wel voor elektrische bussen. En de prijs onder de streep is soms zelfs gunstiger voor elektrische bestelbussen door bijvoorbeeld de lagere verbruikskosten. Uiteraard is dit wel afhankelijk van diverse factoren zoals stroomprijs per kWh, aantal gereden kilometers, etc.”
Mark kan voor bedrijven de TCO van een bestelbus of vrachtauto uitrekenen, op maat. “De TCO is de optelsom van alle kosten onder de streep, dus inclusief subsidies, brandstof- en onderhoudskosten, enzovoort. Als je bijvoorbeeld voertuigen oplaadt op eigen terrein, kun je HBE-certificaten sparen en verkopen.” Relevante subsidies zijn onder andere: AanZET voor emissieloze vrachtwagens, SSEB voor emissieloos bouwmaterieel en emissieloze bouwvoertuigen, SWIM voor waterstofvoertuigen en SPRILA voor de aanschaf van laadinfra en advies hierover.
Wil je meer weten over bovenstaande of wil je advies op maat voor jouw bedrijf? Marks advies is gratis en onafhankelijk! Hij is te bereiken via: m.luikens@venlo.nl.
“Het is onvermijdelijk dat we in de toekomst in Nederland 100% emissieloos bouwen”, vertelde Ivo van Zon van Bouwend Nederland. “De bouw- en infrabedrijven gaan deze transitie realiseren en hebben daar ondersteuning bij nodig. Bouwend Nederland neemt hierin het voortouw.” De vereniging zet zich in om de doelstellingen onder het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) uitvoerbaar te houden voor de bouw- en infrasector. Ivo: “We willen bijvoorbeeld dat opdrachtgevers (zoals gemeenten) de meerkosten dekken of in ieder geval meedenken over de transitie.”
Van de binnenstedelijke CO₂-uitstoot wordt circa 30% veroorzaakt door de bouwlogistiek, vertelde Ivo. “Hierbij gaat het bijvoorbeeld om personeel dat naar de bouwplaats komt, maar ook om verkeer van en naar de bouwgroothandel. Er is voldoende verbeterpotentieel. Bijvoorbeeld door modulair te bouwen en een zo goed als klare woning naar de projectlocatie te rijden. Maar ook de inzet van bouwhubs zorgt voor minder CO₂-uitstoot én een hogere productiviteit op de bouwplaats.”
Ten slotte gaf Ivo enkele tips als voorbereiding op zero-emissie bouwen. Zoals: maak gebruik van subsidies (SSEB), houd bij vervanging van je wagenpark rekening met zero-emissie en check het verkeersbesluit van gemeente(n) waarin je veel werk hebt. Maar ook: benader Bouwend Nederland voor hulp! Mail naar i.vanzon@bouwendnederland.nl.
Dassen Belijning heeft als infrabedrijf al succesvol ingezet op de aankoop van elektrisch materieel. Angelique Dassen deelde haar motivatie en ervaringen tot dusver. “We zijn begonnen met het elektrificeren van het handgereedschap. Personeel was er van tevoren kritisch over. Men zei bijvoorbeeld: de batterij doet het vast niet de hele dag. Maar toen het materieel eenmaal elektrisch was, waren de reacties al snel positief. Medewerkers ervaren veel minder geluidshinder en zijn - door het ontbreken van de elektriciteitsdraad - veel mobieler. Ook ons werkmaterieel is intussen geëlektrificeerd.”
Als grootste uitdagingen benoemde Angelique dat nog niet alle materieel elektrisch beschikbaar is. “Een grote elektrische belijningsmachine is er bijvoorbeeld nog niet. Verder is het lastig dat regelgeving regelmatig verandert, bijvoorbeeld rondom de zero-emissiezone vanuit de Rijkoverheid. Dat maakt het moeilijk om blijvende investeringen te doen in duurzaamheid. Het gaat immers om hoge investeringen. Wij doen ons werk voor 90% als onderaannemer en de hoofdaannemer of opdrachtgever is vaak niet bereid meer te betalen als wij met elektrisch materieel werken.” Ten slotte benoemde Angelique dat het een uitdaging is om voldoende stroom te hebben op de bouwwerkplaats.
Tijdens de bijeenkomst werden ook de vragen van de aanwezigen beantwoord. Vragen zoals: Wat doe je met particuliere opdrachtgevers in een zero-emissiezone, laat je die meer betalen? Er is veel politieke onrust over de zero-emissiezones, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer, hoe ga je als ondernemer hier mee om? Al met al een geslaagde bijeenkomst boordevol informatie en met veel interactie!
Tom Jacobs
Programmamanager
+31 (0)6 55 23 98 86
tom.jacobs@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!