Vraag subsidie aan voor goederenvervoer via water of spoor
01-01-2023

Vervoer je goederen met vrachtwagens en overweeg je om dit per trein of schip te gaan doen? Maak gebruik van de subsidieregeling modal shift en krijg 20 euro subsidie per container (of equivalent daarvan bij bulk) die je voortaan structureel via water of spoor vervoert. Vanaf 1 januari 2023 kun je de rijkssubsidie aanvragen.

22,5 miljoen euro beschikbaar

In totaal is er in drie jaar tijd 22,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling modal shift. Per jaar is er 5 miljoen euro gereserveerd voor de subsidie van weg naar water en 2,5 miljoen euro voor de subsidie van weg naar spoor. Vervoer via water en spoor is goed voor de afname van de verkeersdrukte op de weg, de verkeersveiligheid en het terugdringen van CO₂-uitstoot. Modal shift is de term voor verandering van vervoerwijze, bijvoorbeeld van vervoer over de weg naar vervoer per spoor of per schip.

Inhoud subsidieregeling
De subsidieregeling richt zich op verladers en expediteurs. Je komt in aanmerking als je gemiddeld minimaal 3 TEU per dag, voor minimaal 35 kilometer verplaatst van weg naar water of spoor. De subsidie bedraagt 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). Als je als ondernemer met een concreet voorstel komt hoe je goederen wilt verplaatsen van de weg naar het water of spoor, kun je een subsidieaanvraag indienen. De verdeling van het beschikbare subsidiebedrag vindt plaats op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Wacht dus niet te lang met het indienen van je aanvraag! 

Gratis advies en kostenbatenanalyse
Wil je weten of het zinvol is voor jouw bedrijf om de modal shift naar water of spoor te maken? En ben je benieuwd of je voor de subsidie in aanmerking komt? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, gratis en op maat. Wij kunnen een kosten-batenanalyse voor je maken voor het vervoer over water of spoor. Lees meer over de voordelen van vervoer via water en de voordelen van vervoer per spoor. 

Neem contact op met onze logistiek makelaars voor gratis advies op maat:

Meer informatie over de subsidieregeling en het aanvraagformulier vind je op de website van Connekt. Connekt is het programmabureau dat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief om vervoer over spoor en binnenvaart te stimuleren uit te voeren. 

Meer informatie en aanvragen subsidie modal shift

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!