CSRD headerbeeld
Wat betekent de CSRD-richtlijn voor Noord-Limburgse organisaties? 
17-12-2023

De CSRD is een Europese richtlijn die organisaties verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Grote beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2025 rapporteren, over het voorgaande boekjaar. Voor andere bedrijven gaat de richtlijn later gelden. De logistiek makelaars van Trendsportal adviseren Noord-Limburgse bedrijven hoe dit aan te pakken. Ook organiseerden we een bijeenkomst over dit onderwerp op 30 november 2023. 

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. De richtlijn is bedoeld om de transparantie en verantwoording van bedrijven op het gebied van duurzaamheid te vergroten. Een bedrijf bepaalt aan de hand van een standaard op welke duurzaamheidsthema’s het de meeste impact heeft, en daarover rapporteert het. Het bedrijf beschrijft wat de impact in een jaar was, wat de strategie is om te verduurzamen en hoe dit in de organisatie is ingericht. Waarover het bedrijf precies rapporteert, verschilt per organisatie. Want de activiteiten en dus de impact van bijvoorbeeld een logistiek dienstverlener zijn heel anders dan van een producent. Een logistiek dienstverlener zal bijvoorbeeld rapporteren over de thema’s klimaatverandering (CO2-uitstoot), luchtvervuiling (stikstof en fijnstof), materiaalverbruik (pallets, verpakkingsmaterialen). Maar ook over thema’s als gezondheid, veiligheid, diversiteit en ontwikkeling van medewerkers.  

Niet alleen rapporteren maar ook actie 

Bij de CSRD gaat het erom dat een bedrijf niet alleen rapporteert, maar ook vastlegt hoe het duurzame verbeterpunten gaat doorvoeren. Bijvoorbeeld hoe het de schadelijke emissies van zijn transport gaat verlagen. Daar kunnen de logistiek makelaars van Trendsportal het bedrijf bij helpen. Ook brengen we organisaties in contact met bureaus die helpen bij de CSRD-rapportage en -accreditatie. Om bedrijven over de CSRD te informeren, organiseerden we bovendien een informatieve bijeenkomst op 30 november 2023: het Logistiek Café ‘Digitalisering van je logistiek – zo pak je dat slim aan’. 

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!