JPET20221221 eBike 011
Werkgroep 'Fiets'
01-01-2021

Het bestuur van Trendsportal bestaat uit 8 wethouders van de 8 noordelijke gemeenten van Limburg. Iedere wethouder brengt zijn eigen aandachts- en speerpunten in. Zo is Wethouder Marcel Roelofs van de gemeente Beesel ambassadeur ‘fiets’. Voor dit thema is binnen Trendsportal onlangs een werkgroep opgericht. 

De volgende gemeenten hebben zitting in de werkgroep: Peel en Maas (Pieter Klumpers), Beesel (Rene Huijs), Gennep (Cristel Voesten), Venray (Judith van der Wel) en Venlo (Roel Beunen). De werkgroep heeft in Marcel Roelofs de juiste voorzitter. Roelofs: “Ik heb echt iets met fietsen. Ik fiets van en naar mijn werk en in mijn vrije tijd zit ik ook veel op de fiets. Limburg is prachtig en heeft alles in zich een echte fietsprovincie te worden. Dat is het nu nog niet, er is hier nog niet echt sprake van een fietscultuur. En daar gaan we wat aan doen! Ik zie het echt als een persoonlijke opdracht om meer Noord-Limburgers op de fiets te krijgen. Wat daar nou echt voor nodig is en welke stappen we moeten nemen om dit voor elkaar te krijgen dáár werken we aan in de werkgroep.”

Marcel Roelofs BEESEL nieuwsbrief
Marcel Roelofs | Bestuurslid Trendsportal | Wethouder gemeente Beesel

Het doel

Het doel van deze werkgroep? Niet het uitvoeren van projecten, dat wordt binnen de gemeenten en Trendsportal al gedaan. Roelofs: “In de werkgroep kijken we naar beleid en lobby; vanzelfsprekend kunnen projecten daaruit volgen. 

We hebben gekeken naar bestaand rijksbeleid, provinciaal beleid en ook het fietsbeleid van iedere gemeente. Daarnaast hebben we onze eigen visie op het onderwerp gevormd. We proberen daarbij echt te kijken vanuit het perspectief van de fietser. Want waarom pak je een bepaald moment nu wel de fiets en waarom juist niet? En wat moet er gebeuren om iemand vaker voor de fiets te laten kiezen? Kortom we inventariseren de latente behoeftes van de potentiële fietser in Noord-Limburg.

Onderwerpen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld: fijnmazig fietspadennetwerk, kwaliteit van fietspaden, niveau van verlichting, veilige fietsenstalling met oplaadmogelijkheid, deelfietsen en gedragsbeïnvloeding. We hebben al flink wat meters gemaakt; onze conclusies zijn al getrokken, en op dit moment worden onze aanbevelingen op papier gezet. De opbrengsten van deze werkgroep vertalen we door in subsidieaanvragen voor toekomstige fietsstimuleringsprojecten waar Noord-Limburg echt wat mee opschiet. Oftewel, wordt vervolgd!”

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!