Zo voorkom je dat je met een deels lege vrachtwagen rijdt
27-02-2023

Rijden met een (deels) lege vrachtwagen is zonde van het geld. Daarom is er nu de gratis tool Compose, waarmee je andere bedrijven vindt om vrachten te bundelen. “De tool bespaart je vele euro’s én is interessant vanwege het chauffeurstekort en het capaciteitsgebrek in de vervoerdersmarkt”, zegt Michel Oldenburg, logistiek makelaar van Trendsportal. Ook voor kleine bedrijven en stadslogistiek is de tool een aanwinst.

Beladinggraad optimaliseren

De beladingsgraad van het vrachtverkeer in Nederland is naar schatting tussen de 60 en 70 procent. Reken je deels beladen vrachtwagens mee, dan is dat percentage nog veel lager. “Hoe slim is het dan om samen te werken met andere bedrijven en lading van elkaar te vervoeren. Daarmee bespaar je geld en CO2-uitstoot; wie wil dat nou niet?! In de tool Compose van onze samenwerkingspartner evofenedex vind je hiervoor partners”, vertelt logistiek makelaar Michel Oldenburg van Trendsportal.

Voor langdurige samenwerking
Er zijn al diverse partijen die eenmalig de vraag naar en het aanbod van vervoer aan elkaar koppelen. De tool Compose is er juist voor langdurige samenwerking om zo blijvend de beladingsgraad te verhogen. Michel licht toe: “De tool biedt je de mogelijkheid personeel, magazijnen en transportroutes te delen. Handig voor bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn op hetzelfde bedrijventerrein. Maar samenwerken met bedrijven buiten de regio kan ook. Door een slim algoritme doet de tool suggesties aan de deelnemers welke bedrijven interessante samenwerkingspartners kunnen zijn. Je kunt eerst anoniem contact met elkaar hebben, voordat je eventueel besluit samen te gaan werken.”

Investering nodig
De tool Compose is gratis. Vracht voor derden meenemen vergt echter wel een investering van enkele duizenden euro’s en enkele aanpassingen aan de bedrijfsvoering om een vergunning te krijgen. Voor het vervoeren van vracht of lading van een ander bedrijf moet je namelijk een NIWO-vergunning hebben. Evofenedex helpt leden bij het verkrijgen van deze vergunning. Heb je deze vergunning niet en neem je toch goederen van anderen mee, dan kun je een forse boete van duizenden euro’s krijgen. Evofenedex adviseert je graag of de investering voldoende rendeert voor jouw bedrijf. “De tool is sowieso al interessant vanwege het chauffeurstekort en het capaciteitsgebrek in de vervoerdersmarkt”, vindt Michel.

Ook voor kleine bedrijven en voor stadslogistiek
Is de tool er alleen voor grote logistieke bedrijven? Michel: “Ook voor kleinere bedrijven is de tool interessant. Door samen te werken met andere - grote of kleinere - verladers profiteer je van grotere netwerken, logistieke kennis van andere organisaties en betere service aan je klanten. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker vaker in een week leveren als een klant dat graag wil.”

Compose is bovendien interessant voor een efficiëntere goederenstroom de stad in. Michel: “Momenteel heeft 80 procent van de vracht- en bestelvoertuigen maar één of twee bestemmingen in de stad. Als bedrijven hun ladingen bundelen, is dat goed voor de leefbaarheid en veiligheid in een stad als Venlo of Gennep. Wat zo’n centrum dan ook nog eens aantrekkelijker maakt.” Compose kan hierbij helpen door specifiek naar samenwerking te kijken bij goederenstromen die de stad ingaan.

Gratis advies op maat
Wil jij advies over hoe je de logistiek van jouw organisatie slimmer inricht? Door bijvoorbeeld ladingen te bundelen, ritten slimmer te plannen of over te stappen naar elektrisch transport? Onze logistiek makelaars Michel Oldenburg en Mark Luikens adviseren je graag. Michel en Mark zijn onafhankelijk en hun advies is gratis en op maat. Neem contact met ons op voor meer info:

Meer lezen over Compose of je voor de tool aanmelden kan op de website van evofenedex

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!