Autodelen in de buurt

PROJECT

Wat houdt het in?

In Noord-Limburg willen we samen met enthousiaste inwoners onderzoeken welke deelmobiliteitsconcepten er werken in de dorpen, wijken en buurten van onze acht gemeenten. 

Jaro boer deelmobiliteit

Jaro Boer

Meer weten
of meedoen?

06 21 66 02 19

In Nederland is deelmobiliteit in opkomst. Met name in de grotere steden zien we dat het aantal deelauto's flink toeneemt. In 'plattelandsomgeving' merken we dat dit nog moeizamer verloopt. Daar willen samen met inwoners verandering in brengen. 

Voordelen deelauto

We zien voldoende kansen om deelauto's ook in de dorpen en wijken van Noord-Limburg een plek te geven. Deelauto's hebben namelijk een hoop voordelen.

  • deelauto's zijn veelal elektrische en hebben minder CO2 uitstoot;
  • door een auto te delen zijn er uiteindelijk minder auto's nodig en dus minder verbruik van grondstoffen.
  • wist je dat een auto gemiddeld 90% van van zijn 'levensduur' stilstaat?;
  • parkeerdruk in de buurt neemt af,  doordat mensen eerder geneigd zijn een tweede auto weg te doen. Hierdoor komt er meer ruimte voor groen of spelen in een buurt;
  • mensen die nu (nog) geen toegang hebben tot een (elektrische) auto krijgen meer bewegingsvrijheid.

Deelmobiliteit in verschillende vormen

Hieronder staan ze kort toegelicht.

  1. Een commerciële aanbieder kan een vloot aan auto's neerzetten in een regio; hierdoor kun je de auto op meerdere plaatsen huren en weer  'achterlaten', we noemen dat ook wel free-floating. 
  2. Een commerciële aanbieder zet op een vaste plek een auto neer en gebruikers nemen de dienst af en plaatsen de auto op dezelfde plek terug, we noemen dit ookwel station-based. 
  3. Een buurt besluit in een coörperatievorm zelf een auto aan te schaffen of te leasen. Ze maken als gebruikers onderling afspraken over de kosten, gebruik, verzekering en onderhoud. 
  4. Of een auto eigenaar besluit zelf om zijn/haar auto beschikbaar te stellen voor gebruik door buurtbewoners onder bepaalde voorwaarden. 

Interesse in een deelauto in jouw buurt?

Binnen dit project gaan we samen met enthousiaste inwoners van Noord-Limburg onderzoeken welke vorm bij hen past. We begeleiden vervolgens het traject en ondersteunen met advies en middelen om zo te komen tot een daadwerkelijk resultaat; een elektrische deelauto in de buurt!

Waar staan we nu?

In juli 2023 is het eerste buurtinitiatief in Tegelen van start gegaan. Zij hebben de keuze gemaakt voor aanbieder OnzeAuto, die heeft twee elektrische auto's in de wijk geplaatst. Bewoners kunnen deze tegen betaling gebruiken.

 meer info: OnzeAuto Tegelen 

In Belfeld loopt ook een inwonersinitiatief, zij hebben sinds de zomer ook een elektrische deelauto. Daarnaast zijn we op zoek naar een viertal andere dorpen en buurten in Noord-Limburg die interesse hebben en dit met ondersteuning van ons willen gaan onderzoeken en realiseren.

Dus meld je aan, als het iets voor jou(w) dorp of buurt is!

Wie doen er mee?

Nieuws

Wie is de beste fietswerkgever van Limburg (en Nederland)?

05-09-2023
PMB304 WTK Fietswerkgever2

‘And the award goes to….’ Voor haar jaarlijkse award campagne gaat Zo Werkt Het dit jaar op zoek naar organisaties die hun medewerkers in het zadel helpen. Op 21 november 2023 reikt het landelijke mobiliteitsplatform de felbegeerde award uit aan werkgevers die uitblinken in slimme en duurzame mobiliteit. Tot 31 oktober kunnen bedrijven genomineerd worden voor de beste Fietswerkgever van Nederland. 

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!