JPET20230705 Deelauto 007 webversie
Autodelen, iets voor in jouw buurt?

PROJECT

Wat houdt het in?

In Noord-Limburg willen we samen met enthousiaste inwoners onderzoeken welke deelmobiliteitsconcepten er werken. Heb jij ook interesse?  

Jaro boer deelmobiliteit

Jaro Boer

Meer weten
of meedoen?

06 21 66 02 19

In Nederland is deelmobiliteit in opkomst. Met name in de grotere steden zien we dat het aantal deelauto's flink toeneemt. In de landelijke omgeving merken we dat dit nog moeizamer verloopt. Daar willen samen met inwoners verandering in brengen. 

Voordelen deelauto

We zien voldoende kansen om deelauto's ook in de dorpen en wijken van Noord-Limburg een plek te geven. Deelauto's hebben namelijk een hoop voordelen.

  • deelauto's zijn veelal elektrische en hebben minder CO2 uitstoot;
  • door een auto te delen zijn er uiteindelijk minder auto's nodig en dus minder verbruik van grondstoffen.
  • wist je dat een auto gemiddeld 90% van van zijn 'levensduur' stilstaat?;
  • parkeerdruk in de buurt neemt af,  doordat mensen eerder geneigd zijn een tweede auto weg te doen. Hierdoor komt er meer ruimte voor groen of spelen in een buurt;
  • mensen die nu (nog) geen toegang hebben tot een (elektrische) auto krijgen meer bewegingsvrijheid.

Deelmobiliteit in verschillende vormen

Hieronder staan ze kort toegelicht.

  1. Een commerciële aanbieder kan een vloot aan auto's neerzetten in een regio; hierdoor kun je de auto op meerdere plaatsen huren en weer  'achterlaten', we noemen dat ook wel free-floating. 
  2. Een commerciële aanbieder zet op een vaste plek een auto neer en gebruikers nemen de dienst af en plaatsen de auto op dezelfde plek terug, we noemen dit ookwel station-based. 
  3. Een buurt besluit in een coörperatievorm zelf een auto aan te schaffen of te leasen. Ze maken als gebruikers onderling afspraken over de kosten, gebruik, verzekering en onderhoud. 
  4. Of een auto eigenaar besluit zelf om zijn/haar auto beschikbaar te stellen voor gebruik door buurtbewoners onder bepaalde voorwaarden. 

Interesse in een deelauto in jouw buurt?

Binnen dit project gaan we samen met enthousiaste inwoners van Noord-Limburg onderzoeken welke vorm bij hen past. We begeleiden vervolgens het traject en ondersteunen met advies en middelen om zo te komen tot een daadwerkelijk resultaat; een elektrische deelauto in de buurt!

Ook aan de slag met Autodelen in de buurt? Lees dan verder...

Waar staan we nu?

In juli 2023 is het eerste buurtinitiatief in Tegelen van start gegaan. Zij hebben de keuze gemaakt voor aanbieder OnzeAuto, die heeft twee elektrische auto's in de wijk geplaatst. Bewoners kunnen deze tegen betaling gebruiken. Meer info: OnzeAuto Tegelen 

In Belfeld loopt ook een inwonersinitiatief, zij hebben sinds de zomer ook een elektrische deelauto. Daarnaast zijn we op zoek naar een viertal andere dorpen en buurten in Noord-Limburg die interesse hebben en dit met ondersteuning van ons willen gaan onderzoeken en realiseren.

Dus meld je aan, als het iets voor jou(w) dorp of buurt is!

Wie doen er mee?

Nieuws

Ervaart jouw bedrijf al de voordelen van digitaal werken?

20-11-2023
Thumbnail Headerbeeld logistiek digitaal

Beter inzicht in kosten, papierloos werken, je klantvraag voorspellen, maar vooral: meer grip krijgen op je logistieke keten. Dat kan door digitaal en data-gedreven te werken als bedrijf. Of je nu met één of meerdere bestelwagens rijdt of met vrachtwagens, ook jouw bedrijf kan deze voordelen ervaren. Laat je gratis adviseren door Logistiek Digitaal, ook als je juist al veel ervaring hebt met digitaal werken.

Fiets veilig het najaar door!

17-11-2023
Campagnebeeld Fiets veilig het najaar door

Er is niks mis met een beetje kou en donkere dagen... als je er maar op voorbereid bent!  Als je fiets goed in orde is kan je lekker blijven doorfietsen, ook in weer en wind! En dat zien we graag, want op de fiets naar de supermarkt, school, sport of werk is gezond voor jezelf en het klimaat. Lees hier hoe jezelf kunt controleren of je fiets in orde is.

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!