Data top 15: Betere doorstroming en minder uitstoot

Wat houdt het in?

Net als alle andere regio’s in Nederland heeft de regio Noord-Limburg een digitaliseringsopgave op het gebied van wegverkeer. Dat houdt in dat wegbeheerders overheidsdata op het gebied van mobiliteit op orde gaan brengen, houden en ontsluiten. Dit als onderdeel van een bestuurlijke afspraak tussen Minister en landsdelen binnen het BO-MIRT. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over wegwerkzaamheden, maximumsnelheden, evenementen, vrije parkeerplaatsen en vertragingen door files of een open brug. Deze data moeten toegankelijk, actueel én betrouwbaar zijn.  

Erik Wegh

Meer weten
of meedoen?

06-55740792

Een paar jaar terug is op landelijk niveau afgesproken in het publiek-private samenwerkingsverband ‘Talking Traffic’ dat:

  1. De publieke partijen publieke (open) data gaan leveren, voortkomend uit (grotendeels) bestaande werkprocessen bij wegbeheerders
  2. De private partijen maken van deze (open) publieke data levensvatbare producten en diensten, die op landsniveau uitrolbaar zijn

Wegbeheerders in onze regio gaan data delen, indien aanwezig, van vijftien data-items (geclusterd in vijf dataclusters) en verankeren in hun werkprocessen. Het gaat om de volgende vijf clusters:

  1. Geplande afwijkingen (geplande en actuele wegwerkzaamheden, evenementen)
  2. Pro- en reactief verkeersmanagement (vertraging door incidenten, regelscenario’s)
  3. Verkeersbesluiten en vergunningen (maximumsnelheid op wegen, verkeersborden, data voor logistiek)
  4. Beheer van objecten (brugopeningen, statische en dynamische parkeerdata, data van (intelligente) verkeerslichten)
  5. Fietsdata 
Waar staan we nu?

Binnen het hiervoor aangehaalde BO-MIRT is afgesproken dat alle wegbeheerders in Nederland eind 2023 90% van de data geborgd en betrouwbaar leveren. Of we dat halen? Dat wordt spannend. Er is nog veel te doen, maar we kunnen veel leren van andere regio’s, die eerder met deze opgave zijn gestart.

Wie doen er mee?

Nieuws

Van één naar drie openbare snellaadpalen voor vrachtwagens in Limburg

10-05-2023
Foto 2 Opening Wanssum

Op één dag heeft Limburg er maar liefst twee openbare snellaadpalen bij gekregen voor elektrische vrachtwagens: in Heerlen en Wanssum. Dat is bijzonder, omdat er tot nu toe nog maar één openbare snellaadpaal voor vrachtwagens was in Limburg. De twee laadpalen zijn geplaatst door BCTN en Rd4, mede dankzij inspanningen van FIER Automotive, Trendsportal en Zuid-Limburg Bereikbaar.

Nieuwe provinciale website helpt 
ondernemers hun logistiek verduurzamen

11-04-2023

Limburgse ondernemers die slimmer en duurzamer hun goederen willen vervoeren of diensten willen aanbieden, kunnen voortaan terecht op www.logistiekbereikbaar.nl. Op deze website vinden zij allerlei adviezen en tips voor  minder en schonere kilometers in combinatie met een rendabel businessmodel. De website is een initiatief van de logistiek makelaars van Trendsportal, Midden Limburg Bereikbaar en Zuid-Limburg Bereikbaar. Ze geven gratis advies en helpen ondernemers concreet op weg. 

Met ander rijgedrag bespaar je brandstof – en dus geld en CO2

05-04-2023

Als ondernemer wil je zo min mogelijk kilometers rijden, want dat bespaart brandstof en tijd – en dus geld. “Op de kilometers die je nog wél rijdt, kun je ook besparen, door slim rijgedrag van je chauffeurs”, vertelt logistiek makelaar Michel Oldenburg van Trendsportal. Hiervoor zijn er diverse vormen van rijgedragcoaching, voor chauffeurs van zowel bestelwagens als vrachtwagens.

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo

Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!