DeeldeZon – auto’s en zonnepanelen delen energie

Op donderdagmiddag 12 september vond de kick-off plaats van de DeeldeZon in Venlo. Een project dat via een slimme laadpaal energie van zonnedaken deelt met elektrische deelauto’s en andersom. 

Delen voor een duurzame toekomst, dat is waar DeeldeZon voor staat. Het project – geleid door Zonnova – combineert zonnedaken, slimme laadpalen en deelauto’s om zo bij te dragen aan de realisatie van energie neutrale buurten en wijken in grensregio’s. Zo ook in Venlo. “Dit project geeft alle mensen in wijken en dorpen van Venlo de gelegenheid om gebruik te kunnen maken van een elektrische deelauto en tevens werken we samen aan onze duurzaamheidsambities,” zo vertelde wethouder Marij Pollux-Linssen tijdens de kick-off.

Doe mee!?
Op dit moment is DeeldeZon op zoek naar inwoners in wijken en dorpen van Venlo die mee willen doen aan dit project. Het doel is leren om zo richting 2023 steeds meer elektrische deelauto’s d.m.v. slimme laadpalen aan zonnedaken te kunnen koppelen. Ook mee doen, meld je aan via:

Hoe werkt DeeldeZon?
Slimme laadpalen regelen dat de energie van de zonnedaken gebruikt kan worden voor elektrische auto’s en omgekeerd. De elektrische deelauto’s kunnen direct van de zonnepanelen lokale stroom ontvangen, maar ook terug leveren aan het gebouw waar de stroom vanaf komt. Dit kan op de momenten dat de zon minder schijnt of de vraag naar elektriciteit groot is. De elektrische deelauto dient dan als wijkaccu.
Naast het leveren van een bijdrage aan schone luchtkwaliteit draagt DeeldeZon ook bij aan een sociale toekomst. De elektrische auto’s worden namelijk gedeeld met buren en kennissen. De toegang tot een deelauto kan zo de oplossing zijn voor mensen die niet de middelen hebben en eigen auto aan te schaffen of die in gebieden wonen waar het huidige openbaar vervoer ontoereikend is.

Meer informatie.