Gezamenlijke inzameling bedrijfsafval in Venlo

Minder vrachtwagens, minder kilometers en minder verkeersdrukte in de binnenstad van Venlo. Dat is het doel van Green Collective; een initiatief van PreZero (voorheen SUEZ) en Renewi om gezamenlijk afval op te halen in gemeenten. Sinds juni van dit jaar hebben zij zich in Venlo verenigd om het bedrijfsafval in de binnenstad gezamenlijk op te halen. Dieter Schepers, beleidsadviseur mobiliteit bij gemeente Venlo: “Dit initiatief draagt bij aan een schonere én beter bereikbare binnenstad.”

Het idee voor gezamenlijke afvalinzameling ontstond al enkele jaren geleden. “Vanuit de gemeente onderzochten we een aantal jaren geleden welke logistieke stromen er de binnenstad inrijden”, legt Dieter uit. “Afvallogistiek bleek een grote stroom te zijn. De vrachtwagens van de verschillende afvalinzamelaars volgden elkaar op gezette tijden op en stonden soms letterlijk in de file. Daarop hebben we geprobeerd om het aantal vrachtwagens in de binnenstad te verminderen door de inzamelaars te verenigen. Maar destijds was daar nog weinig belangstelling voor.”

Gezamenlijk inzamelvoertuig

Tot het moment dat Prezero en Renewi besloten om in Venlo de handen ineen te slaan. “Zij vertelden ons dat ze al in meerdere steden actief waren met Green Collective. Dit bood een mooie kans voor Venlo. Green Collective rijdt met één gezamenlijk inzamelvoertuig één gecombineerde route om het bedrijfsafval in de binnenstad en de omliggende wijken in te zamelen. Waar ze eerder met twee vrachtwagens de binnenstad inreden, doen ze dat nu dus nog maar met één. De gezamenlijke inzameling scheelt veel kilometers en dus CO2-uitstoot. Ook wordt de binnenstad zo veiliger en beter bereikbaar, omdat het aantal verkeersbewegingen vermindert.”

Goede samenwerking

Aan de bestaande dienstverlening en contracten van de klanten van PreZero en Renewi verandert niets. Zij behouden het contract met hun eigen afvalinzamelaar, maar het afval wordt opgehaald door de inzamelwagen van Green Collective. PreZero en Renewi hebben zelf de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling verzorgd. “De eerste stappen werden aan het begin van dit jaar gezet, en op 21 juni konden ze van start. Dat hebben ze samen heel goed en snel geregeld. Daar zijn we als gemeente heel trots op. Ik hoop dat zich in de toekomst meer afvalinzamelaars zich bij dit mooie initiatief gaan aansluiten.”

Over Green Collective

Green Collective heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Zo is het initiatief ook actief in Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal, Amsterdam en Rotterdam. Meer informatie is te vinden op www.green-collective.nl.