Mobie: duurzame deelmobiliteit Noord-Limburg

Mobie moves you

Mobie, duurzame deelmobiliteit is een op schaalgrootte uniek project van de acht Noord-Limburgse gemeenten. Voortaan rijden (een groep van) medewerkers met de elektrische Mobie-bike en Mobie-car (aangevuld met OV) zakelijke ritten. Gedurende een jaar wordt ervaren hoe duurzame deelmobiliteit in de veelal plattelands omgeving werkt om vervolgens op te schalen.

De acht gemeenten treden hierbij op als launching customers, met als doel om de kennis te delen met andere organisaties en deze aan te laten sluiten. Het streven is om eind 2020 vijftig tot honderd duurzame deelvoertuigen in te zetten, die door iedereen in Noord-Limburg te boeken zijn.

Waarom duurzame deelmobiliteit in Noord-Limburg?
Eric Beurskens, voorzitter van Trendsportal (en wethouder gemeente Horst aan de Maas), legt het ons uit. “Je ziet dat het gebruik van openbaarvervoer en de auto steeds verder toeneemt, dit zorgt met name in de stad voor problemen – o.a. files, gebrek aan parkeerplaatsen en luchtvervuiling. Maar ook in een dorp als Horst zien we het effect. Zo staan de parkeerplaatsen op een zaterdagmiddag vol met auto’s en is het er doordeweeks rustig, vertelt Eric.”

De meeste auto’s staan 90% van de tijd stil
Eric: “Je betaalt voor een auto een hoge aanschafprijs en vervolgens maak je er maar beperkt gebruik van. Dat geldt overigens voor veel dingen, maar de auto die een gemiddeld gezin zo’n 600 euro per maand kost is zo wel erg kostbaar. Terwijl je die auto met meerdere mensen zou kunnen gebruiken en de kosten dan kan delen. Een goede reden om dat uit te proberen.”

De wereld behouden voor volgende generaties
“Duurzaam omgaan met fossiele middelen door minder te produceren en door te delen; zorgen dat je minder uitstoot en dat je minder wegen en parkeerplaatsen hoeft aan te leggen (dus meer ruimte voor groen en water) zijn manieren om te zorgen voor onze wereld. Mobie, duurzaam deelvervoer Noord-Limburg is een project dat bij uitstek bijdraagt hieraan, zo verteld Eric!”

Evenement Mobie op 1 november: kennisdelen en ervaring opdoen

Op donderdag 1 november 2018 gaven Eric Beurskens, voorzitter Trendsportal samen de wethouders van de 8 deelnemende gemeenten en Eric Geurts, gedeputeerde provincie Limburg het startsein aan Mobie: duurzaam deelvervoer Noord-Limburg. Doel van het project is kennis opdoen zodat in 2020 iedereen in Noord-Limburg een elektrische deelauto of -fiets kan boeken. Lees verder…