Language

Pilot Rijopleiding op Maat laat positieve resultaten zien

Op donderdagavond 2 november werden in het Vervoerscollege in Venlo de resultaten van de pilot Jonge Automobilisten, Rijopleiding op Maat gepresenteerd. Tevens werden de jonge deelnemers aan de pilot door gedeputeerde Eric Geurts bedankt voor hun bijdrage.

Sinds vier jaar draait de pilot Rijopleiding op maat (ROM) met als doel om het aantal verkeersslachtoffers onder jonge automobilisten terug te dringen. De pilot is een initiatief van Trendsportal (RMO Noord-Limburg) samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg én met ondersteuning van lokale partners Ruud Rutten Verkeersopleidingen en Autorijschool Wim Ummenthum.

Jonge automobilisten hebben nu gemiddeld vijf keer meer kans om bij een ongeval betrokken te raken. Het verkeer is hierdoor voor jongeren tussen 17 en 25 doodsoorzaak nr. 1!

Aanpak Rijopleiding op Maat
Anders dan de huidige rijopleidingen begint de aanpak van Rijopleiding op Maat voorafgaand aan de rijlessen en gaat deze door na het behalen van het rijbewijs. De aanpak bestaat uit drie aanvullende onderdelen. Als eerste worden jongeren getest op hun houding (mentale attitude) tijdens het autorijden. Jongeren worden begeleid door een rijcoach. Plus jongeren leren hun eigen vorderingen evalueren met behulp van zelfreflectietechnieken en door feedback te krijgen van andere leerlingen.  “Ik vind ROM een heel goede opleiding. De zelfreflectie was heel erg belangrijk voor mij. De coach in de auto was top”, zo vertelde Bo van Duren, één van de deelnemers aan de pilot’.

Hogere score zelfde kosten
Rijopleiding op Maat scoort in een aantal opzichten beter dan de huidige rijopleiding (RIS) die nu wordt aangeboden in Nederland. De resultaten zijn door Royal Haskoning DHV en Cito onderzocht. Voornaamste resultaten: de duur is compacter (31 weken tegen ruim 42 weken); de kosten van de totale rijopleiding is nagenoeg gelijk (2523 euro t.o.v. 2522 euro); en de ROM-deelnemers slaagden in minder pogingen voor hun rijbewijs (1,23 pogingen t.o.v. 1,93 pogingen). Daarnaast rijdt de RMO opgeleide automobilist veiliger, doordat zij eerder de snelheid aanpassen bij regen en drukte op de weg en beoordeelde de referentiegroep de ROM-opleiding nagenoeg op alle vlakke hoger.

Bredere uitrol in Nederland
Tijdens het symposium was ook algemeen directeur Petra Delsing van het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) aanwezig. Petra gaf nadat ze de resultaten had gezien: “ik krijg er kippenvel van, het raakt me echt. Deze opleiding lijkt ervoor te zorgen wat wij als CBR het liefste hebben; goed opgeleide kandidaten voor het CBR-rijexamen.” VEKA Best heeft inmiddels al een aantal onderdelen van de pilot doorontwikkeld in de praktijk rijopleidingsmethode voor rijscholen, onder de naam Drive! “Een mooie stap richting ons doel om in de toekomst in heel Nederland de Rijopleiding op Maat aan te kunnen bieden”, aldus Ike Busser, bestuurder RMO Noord-Limburg.

Persfoto betreft  een groepsfoto van de samenwerkingspartners en deelnemers aan de pilot Rijopleiding op Maat inclusief Petra Delsing van het CBR en Gedeputeerde Eric Geurts, provincie Limburg.