Sinds kort is het thema Mobiliteit toegevoegd aan de landelijke website ‘Waar staat je gemeente.nl’. Zo kun je jouw gemeente vergelijken met het landelijke gemiddelde als het gaat om veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven maar ook elektrisch laden.
Zo weet je meteen wat er goed gaat en wat nog extra aandacht verdient. Voor Noord-Limburg hebben we al een selectie aangemaakt. Bekijk de pdf ervan via: Waarstaatjegemeente_Mobiliteit_benchmark_Noord-LimburgvsNederland_28nov2011
Ook benieuwd naar feiten en cijfers over mobiliteit in onze regio? Neem eens een kijkje in het Geografisch InformatieSysteem (GIS)! In dit interactieve systeem vind je verschillende gegevens over verkeer en vervoer in onze regio. Je kunt zoeken of filteren op allerlei locaties, thema’s en indicatoren. Hoeveel auto’s rijden er dagelijks over de A73? Hoe is de fietsbereikbaarheid van het ziekenhuis? Je vindt het in het GIS. Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact op met Trendsportal via info@trendsportal.nl. Wij kijken graag met je mee!
De wereld verandert. Vergrijzing neemt toe, de bevolking krimpt. Maar wat betekent dit nu voor regio Noord-Limburg? Gemeente Venlo, gemeente Horst aan de Maas, RMO Noord-Limburg en provincie Limburg gaven opdracht aan Ruimtevolk om hier onderzoek naar te doen. De uitkomsten hiervan zijn vertaald naar trends, kansen en uitdagingen die in de toekomst voor regio Noord-Limburg zullen ontstaan. Hieronder staat een opsomming van de trends voor mobiliteit. Benieuwd naar het totale rapport Trendverkenning demografische transitie N-L_web?
Grotere actieradius: In het verleden is gebleken dat we met innovaties in mobiliteit, waardoor we een afstand sneller konden overbruggen, niet minder tijd kwijt zijn geraakt aan reizen. De tijd die we gemiddeld per dag reizen is constant gebleven en we zijn over een langere afstand gaan reizen.
Motief en modaliteit: Gemiddeld reist een Nederlander bijna 32 kilometer per dag en is daarmee 63 minuten onderweg. De meeste kilometers worden afgelegd om op en neer naar het werk te reizen.
Regionale verschillen: Limburgers overbruggen een kortere afstand per autorit dan gemiddeld in Nederland. Dat is opvallend voor een perifere regio.
Openbaar vervoer: Ongeveer 13 procent van het aantal kilometers en de reisduur komt voor rekening van het openbaar vervoer. De belangrijkste gebruikers van het openbaar vervoer zijn scholieren en studenten en werkenden. Ouderen maken niet vaker gebruik van het openbaar vervoer dan andere groepen.
De opkomst van de fiets: De fiets wint aan populariteit. Dat is vooral in de grotere steden te zien, maar dankzij de opkomst van de elektrische fiets ook in kleinere steden en het landelijke gebied. Elektrische fietsen worden steeds meer gebruikt, vooral door senioren.
Ouderen en autoverkeer: Omdat een groot deel van de verplaatsingen woon-werkverkeer betreft, zal met de vergrijzing van de bevolking de groei van het autoverkeer afnemen. De toekomstige generatie ouderen zijn echter welvarender, vitaler, actiever en mobieler dan vorige generaties ouderen. Zij zullen zich naar alle waarschijnlijkheid vaker, langer en verder verplaatsen dan die eerdere generaties.
Verkeersveiligheid: Een groter aandeel ouderen in het verkeer zal tevens betekenis hebben voor de verkeersveiligheid. Oudere deelnemers aan het verkeer brengt risico’s met zich mee.
Opgaven die deze trend met zich meebrengt