Language

Trendsportal gaat de grens over!

Euregio werkbezoek | Trendsportal

Maandag 13 maart is Trendsportal internationaal gegaan. In samenwerking met de Euregio Rijn-Maas-Noord hebben we ons gepresenteerd aan onze collega’s van de steden Mönchengladbach en Krefeld en aan de Kreise Viersen en Kleve. Ook onze collega’s van het RMO Midden-Limburg en de gemeente Roermond waren hierbij aanwezig. Andy Dritty ontving ons in het bijzonder mooie gebouw van de Euregio in Mönchengladbach.

 

Belangrijkste doel, dat zeker geslaagd genoemd mag worden, is wederzijdse kennismaking. ‘Wie is wie?’ maar ook ‘Waar zijn we mee bezig?’. Peter van Wijlick nam onze Duitse collega’s mee in de mobiliteit van de toekomst, in Trendsportal. Bijzonder was te ervaren dat de gemeenten en Kreise maar beperkt met deze thematiek bezig zijn. Wel met het verduurzamen van mobiliteit in de vorm van het beter aanbieden van fietsvoorzieningen maar nagenoeg niet met de vraag wat autonoom rijden en verdere ontwikkeling van de deeleconomie voor mobiliteit kan betekenen.

 

De gemeente Roermond presenteerde hun Mobility Challenge. De beide Kreise en Mönchengladbach zijn nu vooral bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe OV-aanbesteding. Dit biedt voor ons nu de mogelijkheid om grensoverschrijdende verbindingen in beeld te brengen. Krefeld en Mönchengladbach zijn daarnaast intensief ‘beschäftigt’ met fietsverbindingen. Een taak die de komende decennia nog veel aandacht vraagt.

 

Ter afsluiting hebben we een aantal thema’s benoemd die we verder samen gaan verkennen:

  • Mobiliteit van de Toekomst
  • Bus- en treinverbindingen
  • Euregionaal Fietsen

 

In september 2017 is de volgende bijeenkomst gepland in het stadskantoor van Venlo. Tussentijds weten we elkaar voortaan te vinden voor meer actuele vraagstukken. Een mooi resultaat dat bijdraagt aan één van de kernwaarden van Trendsportal: het verbinden en ontsluiten van kennis en het toegang bieden aan eenieder die mee wil denken aan de mobiliteit van de toekomst.