Volgende stap: innovatieve drone pilot vrachtwagenparkeren

Onjuist vrachtwagenparken zorgt in de logistieke ‘hotspot’ van Noord-Limburg wel eens voor onveilige situaties. Om dit beter te begeleiden zijn we in 2019 gestart met een pilot waarbij drones worden ingezet om handhaving te ondersteunen. Inmiddels willen we een volgende stap zetten door de drones autonoom (zonder aanwezige dronepiloot) te laten vliegen. 

In de regio Venlo zijn veel vrachtwagenchauffeurs onderweg. Zij hebben te maken met rustmomenten en zoeken hiervoor een plek, bijvoorbeeld op de beveiligde Truck Parking in Venlo. Toch kiezen chauffeurs er regelmatig voor om langs de weg of op een industrieterrein te parkeren, wat zorgt voor onveilige situaties.

Volgende stap: autonoom vliegen

In de zomer 2019 is er voor het eerst getest met drones op Greenport Venlo, die bestuurd werden door dronepiloten. (zie filmpje). In de tussentijd zijn er proeven geweest met vliegen in het donker. Autonoom vliegen wordt nu de volgende stap. Hiermee wordt de financiële haalbaarheid van de pilot vergroot. Daarnaast wordt er ditmaal ook gekeken naar het verplaatsingsgedrag van chauffeur. Het exacte moment van testen is nog in afwachting van groen licht van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Hopelijk zal dit in het voorjaar 2020 nog plaatsvinden.

Direct contact tussen drone en handhaving

Tijdens een autonome vlucht zend de drone direct beelden naar de regiekamer van handhaving. Deze beelden kunnen real time worden bekeken via een beveiligde verbinding in de regiekamer en ook en route.  Bij ongewenste situaties kan een Buitengewoon Opsporing Ambtenaar direct ter plekke gaan om te handhaven. Dat is een stuk efficiënter dan het afspeuren van een groot gebied, wat nu gebeurt. Het doel is om te komen tot een innovatieve manier van handhaven, maar ook voor inspecties of andere zaken kan een drone een goede oplossing zijn.

Versterking team

De drone pilot vrachtwagenparken is een samenwerking van Anteagroup, Gemeente Horst aan de Maas, Gemeente Venlo, Greenport Venlo, Ondernemend Venlo en Trendsportal en Rijkswaterstaat. Een nieuwe partner is Intergarde, zij verzorgen beveiliging op bedrijventerreinen. Deze kennis komt goed van pas binnen het project, anderzijds brengt de pilot nieuwe inzichten mee voor Intergarde.

Meer informatie? Bekijk de projectpagina Drone pilot vrachtwagen parkeren