Gasthuisstraat horst wordt fietsstraat
Auto steeds meer te gast in Horst
17-04-2025

In iedere Trendsportal nieuwsbrief zetten we ook graag een infrastructureel werk uit onze regio in de schijnwerpers. Dit keer is de Schoolstraat in Horst aan de beurt. Die de gemeente in navolging van de Gasthuisstraat nu ook in gaat richten als ‘auto-te-gast-straat’. De werkzaamheden gaan nog dit jaar van start. Bas van Lisdonk, Senior Projectleider/Procesleider Ruimtelijke Ontwikkeling bij de Gemeente Horst aan de Maas en met Sjors Verheijen Specialist Verkeer & Mobiliteit bij de gemeente Horst aan de Maas vertellen ons meer over dit bijzondere project.

Van doorgaande route naar autoluw

De Gasthuisstraat in Horst onderging eerder al een complete metamorfose. Wat ooit een drukke doorgaande route was, is nu een groene ‘auto-te-gast-straat’ geworden. “De auto is er letterlijk te gast,” vertelt Bas. Om deze verandering ook visueel kracht bij te zetten, is er gekozen voor rood asfalt. De straat is verder aangekleed met plantvakken, bomen en lage struiken en er zijn wadi’s aangelegd waar we regenwater op natuurlijke wijze opvangen. “De inrichting van de Gasthuisstraat geldt als voorbeeld voor de herinrichting van de Schoolstraat,” legt Bas uit.

UTF 8panorama (1)

“Zo ontstaat stapje voor stapje aaneengesloten langzaamverkeerverbinding in het centrum van Horst; vanaf de rotonde Stationstraat, Gasthuisstraat, Kerkstraat, Steenstraat, Veemarkt en straks dus ook de Schoolstraat,” vertelt Sjors. “We streven naar een leefomgeving waar er volop ruimte is voor de fietser, de wandelaar, het kind en groen. De auto speelt in Horst op deze route niet langer meer de hoofdrol.” “Met deze herinrichting zet de gemeente in op een verkeersluwe, autoluwe en leefbare omgeving waar ook is nagedacht over klimaatbestendigheid.” vult Bas aan.

Auto te gast

De Schoolstraat

De aanleiding van de werkzaamheden aan de Schoolstraat is het verplaatsen van basisschool De Weisterbeek - die nu nog in de Schoolstraat gevestigd is - naar de nieuwe wijk De Afhang.

Bas vertelt: “Met de herinrichting van de Schoolstraat gaan we ook meteen de kruising Westsingel–Schoolstraat aanpakken. Deze wordt al jaren als onveilig ervaren, vooral door schoolgaande kinderen en ouderen.”

De huidige kruising maakt plaats voor een rotonde, die niet alleen de verkeersveiligheid aanzienlijk gaat vergroten, maar ook een belangrijke organiserende rol krijgt. “De nieuwe rotonde trechtert het verkeer, waardoor de snelheid op natuurlijke wijze omlaaggaat. Alle verkeersstromen richting de school leiden we zoveel mogelijk via deze rotonde,” vertelt Bas. “Dat zorgt voor een logische en overzichtelijke verkeerssituatie, met minder conflicten en een rustiger straatbeeld. Hierdoor wordt de omgeving veiliger en aangenamer voor voetgangers, fietsers en schoolgaande kinderen.”

De bouw van de nieuwe school is momenteel in volle gang. De verwachting is dat de school in het tweede kwartaal van 2026 in gebruik kan worden genomen. “Dat is meteen een deadline voor de herinrichting van de Schoolstraat en de nieuwe rotonde,” legt Bas uit. “Want als de kinderen naar hun nieuwe school gaan moeten ze er wel veilig kunnen komen. We zullen met het project daarom nog voor de bouwvakvakantie van dit jaar van start gaan. We beginnen eerst met de herinrichting van de Schoolstraat en dan in de eerste 6 weken van 2026 wordt de nieuwe rotonde gerealiseerd.”

Schelpenbuffer

“We proberen altijd met een duurzame blik naar een project zoals deze te kijken,” vertelt Sjors. “Want als wij het als overheid niet eens doen, wie gaat het dan doen? We vinden het belangrijk om duurzame innovaties een kans te geven. Dat gaan we ook bij dit project doen. We gaan een succesvol getest, maar nieuw concept toepassen: ‘Een ondergrondse schelpenbuffer’. Daar waar het kan gaan we in de Schoolstraat duurzaam gewonnen schelpen uit Zeeland inzetten als waterinfiltratiesysteem. In dit deel van Horst hebben we te maken met wateroverlast bij zware buien. Dit systeem kan heel veel water opvangen en snel weg laten vloeien. We hebben hele hoge verwachtingen van deze innovatie.”

Langzaam verkeer stimuleren en slim parkeren

“We hebben goed nagedacht over alle verkeersstromen rondom een basisschool. En daar hebben we scherpe keuzes in gemaakt,” benoemt Sjors. “Het is wel mogelijk om je kind met de auto te brengen, maar je bent veel sneller en gerichter met de fiets of te voet. Zo ontmoedigen we autogebruik en stimuleren we het fietsen en het wandelen.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de extra parkeerplaatsen in het plan, aan de rand van de wijk. Vanaf deze parkeerplaatsen loopt een aantrekkelijk, recreatief wandelpad naar de basisschool. Leerkrachten kunnen deze parkeerplaatsen gebruiken, maar ouders en bezoekers natuurlijk ook. Minder auto’s rondom school betekent een veiligere schoolomgeving. En daar streven we natuurlijk naar.”

Horst op weg naar een leefbare toekomst

Kortom met deze integrale aanpak zet Horst aan de Maas een duidelijke stap naar een toekomst waarin leefbaarheid, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid centraal staan. Door te kiezen voor een verkeersluwe, autoluwe en klimaatbestendige inrichting die uitnodigt tot fietsen en wandelen – én door slim om te gaan met parkeerruimte – wordt de openbare ruimte weer van iedereen: voor jong én oud, voetganger én fietser.

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!