Provincie Limburg en de gemeenten willen samen de verkeersveiligheid verbeteren met de aanpak Verkeersactieve school. Dit programma biedt verkeerseducatie aan leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs. Scholen kunnen jaarlijks kiezen uit diverse projecten. Een Verkeersactieve school besteedt in alle leerjaren aandacht aan verkeerseducatie en draagt bij aan een veilige schoolomgeving en school-thuisroutes.
Een Verkeersactieve school is een school die in alle groepen/leerjaren aandacht besteedt aan theoretische en praktische verkeerseducatie en oog heeft voor een verkeersveilige schoolomgeving en school-thuisroutes.
Het project wordt getrokken door de provincie Limburg/ROVL om alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs aan te haken en een Verkeersactieve School te maken; voor de leeftijdsgroep van 0 tot 16 jaar. De scholen kunnen uit een breed palet aan projecten kiezen om zodoende per school, zelfs klas/groep of leeftijd maatwerk te kunnen bieden.
Alle acht de gemeenten in Noord-Limburg hebben de overeenkomst Verkeersactieve school ‘Samenwerkingsovereenkomst Verkeerseducatie voor het basis- en voortgezet onderwijs Noord- en Midden-Limburg’ in de colleges van B&W vastgesteld en ondertekend. De gemeenten hebben zich hiermee gecommitteerd aan dit programma tot en met het schooljaar 2024-2025.
De Verkeersactieve school is van start gegaan in het schooljaar van 2021. Maar liefst 88 procent van de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in Limburg mag zich al Verkeersactieve school noemen. Daarmee krijgen ruim 38.000 leerlingen in Limburg verkeersonderwijs.
06 41 57 81 39
“Ik ben in september 2023 aangetreden als wethouder Openbare Ruimte, Zorg en Ondersteuning, Werk en Inkomen bij de gemeente Peel en Maas. In die hoedanigheid ben ik ook automatisch toegetreden tot het bestuur van Trendsportal. We hebben als regio een opgave: het in gang zetten en versnellen van de mobiliteitstransitie”
Afgelopen week is de Da’s zo gefietst /posifiets campagne van start gegaan in Limburg. Onder de noemer #posifiets willen we meer inwoners op de fiets krijgen, speciale aandacht is er dit jaar voor forenzen. Want wist je dat 42% van de Limburgers binnen 10 km van hun werk woont, maar dat 64% van hen tóch de auto pakt? Fietsen is niet altijd de vanzelfsprekende keuze, maar daar kunnen we samen verandering in brengen!
In iedere Trendsportal nieuwsbrief zetten we ook graag een infrastructureel werk uit onze regio in de schijnwerpers. Dit keer is de Schoolstraat in Horst aan de beurt. Die de gemeente in navolging van de Gasthuisstraat nu ook in gaat richten als ‘auto-te-gast-straat’. De werkzaamheden gaan nog dit jaar van start. Bas van Lisdonk, Senior Projectleider/Procesleider Ruimtelijke Ontwikkeling bij de Gemeente Horst aan de Maas en met Sjors Verheijen Specialist Verkeer & Mobiliteit bij de gemeente Horst aan de Maas vertellen ons meer over dit bijzondere project.
Tom Jacobs
Programmamanager
+31 (0)6 55 23 98 86
tom.jacobs@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!