Wist je dat veel elektrische bestelbussen onder de streep net zo duur kunnen zijn als vergelijkbare dieselvarianten? En soms zelfs goedkoper?! Onze logistiek makelaars maken deze vergelijking ook graag op maat voor jouw bedrijf en jouw bestelwagens. Dat doen we gratis en onafhankelijk. Zodat je bij de aanschaf of lease van een nieuwe bus de beste optie kunt kiezen.
Bij de aanschaf of lease van een bestelwagen kijk je als bedrijf al snel naar de aanschafprijs. Maar het is ook belangrijk om naar de Total Cost of Ownership (TCO) te kijken: de prijs onder de streep. Dan hou je ook rekening met de kosten van bijvoorbeeld onderhoud, brandstof en afschrijving. Onze logistiek makelaars gebruiken een uitgebreide TCO-tool waarmee ze op maat een TCO-vergelijking tussen diesel- en elektrische bestelbussen kunnen maken.
“Deze tool houdt bijvoorbeeld rekening met de aanschafprijs, het jaarlijks aantal gereden kilometers en de brandstofprijzen”, licht onze logistiek makelaar Mark Luikens toe. “Afhankelijk van de kWh-prijs die je voor stroom betaalt en hoeveel kilometers je rijdt, heb je met een elektrische bestelbus vaak lagere verbruikskosten dan bij een dieselvoertuig. Bij het bedrijf laden is over het algemeen goedkoper dan thuis of bij een publieke (snel)laadpaal laden. Door de lagere verbruikskosten van een elektrische bestelbus kun je de eventueel hogere investering mogelijk terugverdienen. En leaset jouw bedrijf de wagens? Dan houden we rekening met de eventueel hogere leasekosten en lagere verbruikskosten.”
Ook de bpm neemt Mark in de vergelijking mee. “Die bpm geldt wél voor dieselbussen en alle andere bussen die op een fossiele brandstof rijden. Maar met een elektrische of door waterstof aangedreven bestelbus betaal je geen bpm. Dat maakt nogal een verschil.” Ook handig: Mark kan op diverse criteria filteren. “Heb je een minimaal laadvolume nodig? Of een minimaal trekgewicht? Ook dit neem ik in de vergelijking mee. Kortom, onze TCO-tool is echt maatwerk en een goede weerspiegeling van de werkelijkheid.”
De tool is bruikbaar als je met één bestelbus rijdt, maar ook als je een wagenpark hebt met tientallen verschillende bestelwagens. Voor al deze wagens kunnen Mark en zijn collega’s de vergelijking maken. Het resultaat is een rapport waarin alle facetten zijn opgenomen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Mark: “Uiteraard geeft dit rapport alle informatie over de kosten onder de streep van de bestelbussen. We nemen daarin ook mee hoe lang je gemiddeld over een bestelbus doet, zodat je weet wat de jaarlijkse afschrijfkosten zijn. En er staat informatie in over hoe om te gaan met een (toekomstige) zero-emissiezone.”
Mark benadrukt dat de TCO-tool en het bijbehorende adviesrapport onafhankelijk en objectief zijn. “Wij zijn niet verbonden aan bepaalde merken auto’s of bepaalde bedrijfswagendealers. Alle merken auto’s zijn in de tool opgenomen. Wij redeneren enkel en alleen uit het belang van jouw bedrijf. Zodat jij goed geïnformeerd bent om bij de aanschaf of lease van een nieuwe bus de beste optie te kiezen. Dat kan dus ook de keuze voor een dieselbus zijn, dat is uiteraard aan jou.”
Mark heeft al vele TCO-berekeningen gemaakt voor bedrijven. “Door het wegvallen van de bpm-vrijstelling voor diesels zie je dat de aanschafprijs van een elektrische bestelbus al heel dicht bij die van een diesel ligt. En als je alle andere kostenposten en financiële voordelen meerekent, zijn
sommige elektrische bussen onder de streep zelfs goedkoper dan de vergelijkbare dieselvariant. Daardoor is elektrisch rijden in veel gevallen financieel aantrekkelijk.”
Heb je interesse in zo’n gratis TCO-vergelijking voor de bestelbussen van jouw bedrijf? Neem contact op met Mark of een van zijn collega-logistiek makelaars; wij helpen je graag! Ook informeren we je graag over onderwerpen als laadinfrastructuur en de zero-emissiezone die vanaf 1 januari 2027 in Venlo geldt. Neem contact met ons op:
Tom Jacobs
Programmamanager
+31 (0)6 55 23 98 86
tom.jacobs@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!