De ambitie van Limburg is om te streven naar nul verkeersslachtoffers. De inrichting van het wegennet speelt bij het behalen van deze doelstelling een belangrijke rol. Het rijk heeft alle provincies in Nederland de opdracht gegeven hiermee aan de slag te gaan.
“We hebben het dan over herinrichten van 50 km/h wegen naar 30 km/h wegen. En het herinrichten van 80 km/h naar 60 km/h wegen. Met het eenvoudig vervangen van een verkeersbord, ben je er nog niet. Er komt heel wat meer bij kijken.” Vertelt Rico Andriesse, adviseur Mobiliteit en Ruimte, van Goudappel BV. De organisatie die de gemeenten van Noord-Limburg gaat helpen bij het gezamenlijk opzetten van een praktische leidraad voor de regionale weginrichting.
Want de gemeenten in de regio Noord-Limburg gaan samen aan de slag met het verbeteren van het wegennet. Op de vraag waarom Trendsportal heeft gekozen om deze opgave regionaal op te pakken, zegt Rico het volgende: “De keus om als Noord-Limburgse gemeenten hier gezamenlijk in op te trekken is een hele logische. Want waarom zou je als gemeente zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden? Immers ….
Als onderdeel van deze gezamenlijke aanpak wil Trendsportal een aantal samenwerkdagen organiseren die in het teken staan van opleiding en kennisontwikkeling. Rico: “Daarna gaan de gemeenten, onder onze begeleiding, samen aan de slag met het opstellen van een leidraad voor weginrichting 30km/h en 60 kmh in Noord-Limburg. We hebben hiervoor een stappenplan bedacht.”
“In stap 1 gaan we aan de slag met het inventariseren van wat er al is, zoals: Wat zijn de bestaande rijsnelheden; Wat zijn de openbaar vervoerroutes Waar lopen de fietspaden? Hoe druk is een weg? Waar vinden ongevallen plaats? En van waar rukken de nood- en hulpdiensten uit? We verzamelen de gegevens zoveel mogelijk uit bestaande databestanden voor het hele wegennet van de regio. Een aantal gemeenten hebben dit al heel goed in beeld. Daar beginnen we natuurlijk niet helemaal van voren af aan, maar gaan we direct aan de slag met deze data.
“De volgende stap bestaat in kaart brengen van alle ‘wegennetwerken’. Wat zijn bestaande woonstraten waar al 30 km/h gereden wordt. En waar bevinden zich de plattelandswegen waar al een 60 km/h grens geldt? Daarnaast brengen we de grootschalige hoofdinfrastructuur in beeld: waar is de maximale toegestane snelheid 50 km/h en waar 80 km/h? Daarna kijken we welke snelheid het beste past bij de situatie. Als er bijvoorbeeld geen fietspad is, dan is een maximale snelheid van 30 km/h veel veiliger dan 50 km/h. Ook daar maken we zoveel mogelijk gebruik van wat er al is: we gaan niet het wiel opnieuw uitvinden.
In deze stap kijken we ook naar grootschalige bedrijventerreinen, die hebben namelijk vaak hun eigen problematiek. En we gaan in gesprek met de volgende partijen: hulpdiensten (brandweer en/of ambulances), openbaar vervoer, landbouw, fietsersbond, VVN en de provincie. Om van hun te horen wat zij belangrijk, nodig en fijn vinden.”
“Wanneer we alles in stap 1 en 2 in kaart hebben gebracht kunnen per gemeente gaan kijken wat een plan van aanpak voor de uitvoering kan zijn. Is er een grote slag in een keer nodig of is het slimmer om stapje voor stapje aanpassingen door te voeren?
We maken in deze stap ook een prioriteitenlijst; welke straten en wegen dienen als eerst aangepakt te worden en welke kunnen nog even wachten. In deze stap maken we ook een soort van gereedschapkist voor gemeenten. Met een vak vol onderdelen die geschikt zijn voor het inrichten van een 30 km/h en een vak vol onderdelen die passend zijn voor een 60 km/h weg in Noord-Limburg. Een gemeente bepaalt steeds zelf welke onderdelen ze waar inzetten.”
“Als de Noord-Limburgse (technische) leidraad eenmaal staat is het verder aan de gemeenten hoe ze er in de praktijk mee aan de slag gaan. Wanneer we hierbuiten op straat wat van kunnen zien? Dat kan nog wel even duren. Je moet denken aan een periode van 20-30 jaar eer we zover zijn.
Denk je: ‘ Goh wat interessant, daar zou ik wel mijn steentje aan bij willen dragen’, dat kan! Neem contact op met Rico op door hem een mail te sturen. Want input van verschillende invalshoeken, dus ook van jou, kan van belang zijn om goede keuzes te maken.
Tom Jacobs
Programmamanager
+31 (0)6 55 23 98 86
tom.jacobs@trendsportal.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!