Deelauto's in Noord-Limburg
Deelauto's in Noord-Limburg

Ben jij je aan het verdiepen in autodelen in Noord-Limburg? Dan heb je wellicht gemerkt dat er veel informatie te vinden is. Hieronder hebben we algemene informatie over autodelen in Noord-Limburg op een rijtje gezet.  

JPET20230705 Deelauto 003 webversie

Wat is een deelauto? 

Een deelauto is een auto waarbij verschillende personen gebruik maken van het voertuig. Een deelauto gebruik je alleen wanneer je hem nodig hebt. Je betaalt dan per rit. Dit is een duurzaam en voordelig alternatief voor je eigen (tweede) auto, zeker als je deze niet dagelijks gebruikt.  

Deelvormen

Vrijblijvend een auto huren

Een commerciële aanbieder zet op een vaste plek in de wijk een auto neer en gebruikers nemen de dienst af en plaatsen de auto op dezelfde plek terug, we noemen dit ook wel station-based. Actieve aanbieders zijn bijvoorbeeld  Mywheels (Venlo) en GreenWheels (NS-station Venlo) 

Daarnaast bestaat er ook nog de optie dat je de auto op diverse plaatsen terug kan zetten en ophalen, ook wel free-floating genoemd. Deze mogelijkheid is erop dit moment nog niet in Noord-Limburg. 

Delen met een vaste groep mensen

Een groep inwoners kan samen ervoor kiezen een auto te delen binnen de groep. Onderling dragen zij zorg voor de deelauto. Een commerciële aanbieder die dit ondersteund is OnzeAuto (actief in Tegelen en Belfeld). 

Daarnaast kan een buurt besluiten in een coöperatievorm zelf een auto aan te schaffen of te leasen. Ze maken als gebruikers onderling afspraken over de kosten, gebruik, verzekering en onderhoud.  

Huren van de buren

Een auto eigenaar besluit zelf om zijn/haar auto beschikbaar te stellen voor gebruik door buurtbewoners onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor zijn platforms zoals Snappcar (particuliere aanbieders zijn te vinden in Gennep, Bergen, Venray, Peel en Maas, Mook en Middelaar en Venlo).

Dat platform regelt het papierwerk, betaling en verzekering. Jij haalt zelf de sleutels op bij de verhuurder en levert de auto daar weer netjes in als je klaar bent.   

Kosten van een deelauto

Aangezien er zoveel verschillende vormen van autodelen zijn en ieders behoefte of gebruik anders is, is er niet een prijs te noemen voor autodelen. Belangrijk is dat jij voor jezelf helder hebt waar je wensen liggen en hoeveel je wilt besparen; dat kan zijn in kosten maar ook in de grote van je voetprint oftewel je CO2 uitstoot.  

Tips:

  1. Via de tool van Milieu Centraal kun je berekenen welke duurzame alternatieven er voor de auto zijn, hoeveel geld je bespaart en hoeveel minder CO2 je uitstoot.  
  2. Op de ANWB.nl kun je uitrekenen wat de huidige kosten van je auto zijn. Zo kun je afwegen wat je (tweede) auto kost en wat je eventueel als budget zou hebben om te gaan autodelen, als je je auto weg doet.
  3. De rijksoverheid heeft een platform Home | Start met delen  waarop informatie over Autodelen te vinden is.

Vraag een kennismakingsgesprek aan!

Wil jij in jouw dorp of buurt gebruik gaan maken van een deelauto, maar is er nog geen beschikbaar? Ben je bereid hier samen met je medebewoners energie op in te zetten? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met de adviseurs deelmobiliteit.

Adviseurs deelmobiliteit

Jaro Boer en Thomas Kortekaas zijn onze adviseurs deelmobiliteit. Zij helpen jou en je buurt of dorp graag bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van autodelen. 

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!