Wil jij een deelauto voor jezelf en de buurt? 
Autodelen in de buurt

Woon jij in Noord-Limburg en ben jij geïntereseerd in  autodelen? Ken je enthousiaste buurtbewoners die ook een deelauto willen gaan gebruiken? Mis je alleen de expertise om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen? Onze adviseur deelmobiliteit helpt je graag op weg! 

JPET20230705 Deelauto 007 webversie

Pak je soms mis op de auto, omdat je partner/kind deze ook nodig heeft? Heb je twee auto's, maar staat er eentje merendeel van de tijd stil? Zijn er soms momenten dat je meer plek in de auto zou willen maar je auto hierin niet voorziet. Wil je of heb je (nog) geen auto, maar wil je er wel af en toe een kunnen gebruiken?

Dit zijn enkele redenen - en wellicht weet jij nog betere - waarom een deelauto in je dorp of buurt een uitkomst kan zijn. Als Trendsportal werken we namens de gemeenten in Noord-Limburg aan het stimuleren van deelmobiliteit. We doen dit door vanuit enthousiasme bij buurtbewoners te kijken wat er mogelijk is. Hierbij geven we onafhankelijk advies en ondersteuning bij het opzetten van jouw deelauto initiatief.

Enkele voordelen van een deelauto:

 Wist je dat een auto gemiddeld 90% van van zijn 'levensduur' stilstaat?; 
  • Een deelauto is relatief nieuw en vaak elektrisch, dus  minder CO2 uitstoot. 
  • Je bent niet meer (alleen) verantwoordelijk voor verzekering, belasting, pechhulp en de schoonmaak van de auto.
  • Doordat je samen met buurtgenoten gebruik maakt van een auto doe je nieuwe contacten op. 
  • Door een auto te delen zijn er uiteindelijk minder auto's nodig en neemt de parkeerdruk in de buurt neemt af. Hierdoor komt er meer ruimte voor groen of spelen in een buurt.
  • Een derde van de deelautogebruiker besluit de tweede auto de deur uit te doen (bron: sociaal plan bureau)
  • Mocht je nu (nog) geen toegang hebben tot een (elektrische) auto dan krijg je met een deelauto meer bewegingsvrijheid.

Waarom steunen we autodelen in de buurt?

In Nederland is deelmobiliteit in opkomst. Met name in de grotere steden zien we dat het aantal deelauto's flink toeneemt. In het landelijke gebied merken we dat dit nog moeizamer verloopt. Daar willen we namens de gemeenten en samen met inwoners van Noord-Limburg verandering in brengen.

"Elektrische deelauto’s zijn beter voor ons klimaat én de parkeerdruk neemt af, waardoor er plaats komt voor meer groen of  spelen”, aldus Marij Pollux, voorzitter Trendsportal en wethouder gemeente Venlo.

Hoe kunnen we samenwerken?

Wil jij in jouw dorp of buurt gebruik gaan maken van een deelauto? Ben je bereid hier samen met je medebewoners energie op in te zetten? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met  onze adviseurs deelmobiliteit.

Tijdens dit gesprek deel je waar de vraag en verwachtingen liggen. Zodra die helder zijn gaan zij samen met jou op onderzoek uit om te kijken wat het beste bij jouw buurt of dorp past. Een aantal zaken waarbij ze kunnen helpen zijn: 

  • meeselecteren van de juiste aanbieders die passen bij de vorm waarvoor de buurt kiest
  • helpen bij het groter maken van de groep buurtbewoners die meewillen doen
  • aanleveren van standaard sjablonen voor bijvoorbeeld een coöperatiecontract
  • contact leggen met de gemeente voor een parkeervergunning voor de deelauto of een laadpaal

Vraag een kennismakingsgesprek aan!

Thomas Kortekaas Jaro Boer HR

Adviseurs deelmobiliteit

Jaro Boer (rechts) en Thomas Kortekaas (links) zijn onze adviseurs deelmobiliteit. Zij helpen jou en je buurt of dorp graag bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van autodelen. 

Welke buurten gingen je al voor?

Op vrijdag 7 juli 2023 zijn in Tegelen twee elektrische deelauto’s officieel in gebruik genomen. Hiervoor onderzochten werkgroep Wijkzaken van Huis van de Wijk De Glazenap en Wijkraad de Noordkern of er in de wijken Centrum en Op de Heide in Tegelen interesse is voor het gebruik van elektrische deelauto’s.

Bestuur Glazenap voor de deelauto in Tegelen

Naast enthousiasme vanuit inwoners, meldde PLUS Verbeeten en Uw Wijkbus dat zij ook gebruik willen gaan maken van deelauto’s, wanneer ze vanwege drukte misgrijpen op de eigen auto’s.

Deel deze pagina

Adres

Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo


Volg ons
Contact
Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!